Rehabilitation of Sant Antoni Market Barcelona

Rehabilitation of Sant Antoni Market Barcelona

Architecte
Ravetllat Ribas arquitectes
Lieu
Compte Urgell, Tamarit, Compte Borrell, Manso, Barcelona, Spain | View Map
Année du projet
2018
Catégorie
Supermarchés
Adrià Goula
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Emergency LightingDaisalux
Electric Vehicles Charger, Guiding VehiclesCIRCONTROL
Metallic Carpentry, External Woodwork, Glass, Interior CarpentryJansen
Heater, Sanitary Appliances and FaucetsRoca
Acoustic IsolationMaster Builders Solutions
MorterosCEMEX

Fiche technique du produit
Emergency Lighting
Electric Vehicles Charger, Guiding Vehicles
Metallic Carpentry, External Woodwork, Glass, Interior Carpentry
by Jansen
Heater, Sanitary Appliances and Faucets
by Roca
Acoustic Isolation
Morteros
by CEMEX

Rehabilitation of Sant Antoni Market Barcelona

Ravetllat Ribas arquitectes en tant que Architectes.

The Mercat de Sant Antoni building, designed by the architect Antoni Rovira I Trias and the engineer José M. Cornet i Mas in 1882, is one of the most iconic buildings in BarcelonásEixample district. It occupies an entire block and is shaped like a Greek cross, its geometry and dimension typicle of Eixample alignments. The central octagon, crowned with a large dome, is typical of the crossing of the Plan Cerdà. The market’s strategic position with respect to Ciutat Vella and the ring formed by the Ronda has placed it at the centre of a busy shopping hub that transcends the boundaries of the building itself and spills over onto the surrounding neighbourhood. Over the years, concentrating trade into this one district has led to the emergence of different constructions around the market to house temporary street market stalls. These -seasonal and Sunday – markets are without a dount worth preserving and promoting, given that they not only complement the services of the market selling fresh produce, but they also manage to turn the entire complex into one of Barcelona’s most iconic landmarks.


THE PLAN

The new layout has reduced the number of stalls and streamlined the space (passages with a width of 3 metres and stalls with a depth of 2.5 metres), allowing the surplus space in the wings to be put to other uses after enlarging the central aisle. The small new constructions that will replace the storerooms currently attached to the perimeter wall of the building will allow the creation of a passage.


THE SECTION

The newly recovered glazed ceramic tile roof and the central dome clad in terracotta pieces blend with the rest of the market’s structural and construction elements. The height of the basement was extended to create a larger clearance height in the loading and unloading area, and one of the basements is now devoted entirely to new commercial uses. The other basements are of a single height in the central (loading and unloading) area and there are two mezzanine floors for storage and parking.


FOUR NEW PUBLIC SPACES

The recovered triangular plazas, apart from allowing easier access and visibility to the building, will become platforms and supporters of new complementary activities.


They’re as well ideal spaces to host smaller format activities –such as storytelling or other spectacles- that would complement perfectly the Sunday market.


THE BASTION

The old bastion was preserved in its entirety, as was most of the counterscarp, so that the trench wall of the market could be understood and enjoyed by the future generations.

Featured Projects
Latest Products
News