Red Rock House

Red Rock House

Architecte
AW-ARCH
Lieu
Red Rock, United States | View Map
Année du projet
2013
Catégorie
Maisons privées
Jane Messinger
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
FabricantsBEGA
FabricantsVelux
FabricantsDuravit
FabricantsDornbracht
FabricantsFSB
FabricantsArtemide

Fiche technique du produit
Fabricants
by BEGA
Fabricants
by Velux
Fabricants
by Duravit
Fabricants
Fabricants
by FSB
Fabricants

Red Rock House

AW-ARCH en tant que Architectes.

This home is located in a small Berkshires township on a densely wooded, 16-acre property. The site initially afforded no views and little sun penetration, its topography defined by a steep slope, a vertical rock ledge along its east edge, and a creek prone to seasonal flooding to the west. These dramatic elements informed the siting of the buildings and the ways that landscape, views, and daylight could be integrated into the design.


The project embraces a “machine in the garden” design approach, where contemporary vocabulary and minimal form underscore the relationship between built work and natural landscape. AW collaborated closely with Cambridge-based landscape architects Reed-Hilderbrand on both the development of sustainable foresting as well as the design of garden terraces and architectural landscape walls. The initial design strategy focused on manipulating the site to preserve as much of its natural topography as possible. A 200-foot long board-formed concrete retaining wall runs north—south along the site’s east edge to expose new plateaus for buildings, garden, and meadow. Clinging to this wall, the guesthouse anchors the building assembly in the steep hillside, while the main house and deck project out from the landform into the treetops. A linear bluestone path connects guesthouse and main house, and leads to the west balcony in the tree-tops, looking out over the creek below.


A minimal materials palette evokes both rusticity and precision, reflecting the juxtaposed orders of landscape and architecture. Buildings are clad in a high performance rainscreen of knotty western red cedar boards, milled with multiple profiles to generate a pattern that changes with the sun’s movement. The boards are organized within vertical bays delineated by aluminum T-sections, producing a textured rhythm that accommodates openings, fenestration, and screens. Lattice volumes created with aluminum L-sections indicate primary entrance to both buildings, while screening interior spaces from exposure to southern sun. Building interiors are entirely white, emphasizing the play of light, the client’s collection of art, and views of the landscape.