Recovery of Neomudejar Room
José Garrido
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
LeadAmat Metalplast
Plastic paint – Diploma mateBruguer
Ferrous tilesCehimosa
Beams and sheets of rolled steelCelsa
EPDM Profile - Glass Protection RubberEPDM Roofing
Removable ceilings and white plasterEscayescos S.L.

Fiche technique du produit
Lead
Plastic paint – Diploma mate
by Bruguer
Ferrous tiles
Beams and sheets of rolled steel
by Celsa
EPDM Profile - Glass Protection Rubber
Removable ceilings and white plaster

Recovery of Neomudejar Room

García Bueno Arquitectos en tant que Architectes.

The Colegio Máximo de Cartuja located near the Monastery of the same name, territory currently occupied by the University Campus of Cartuja de Granada, was built at the end of the 19th century by the architect Francisco Rabanal to house the novitiate and college of the Society of Jesus . In 1983 it was declared a Property of Cultural Interest (B.I.C.) by the Ministry of Culture of Spain and currently houses the faculties of Dentistry and Library Science of the University of Granada. Throughout its history it has undergone some transformations, mainly due to the adaptation of the property to new uses, but essentially it maintains its original morphology.

 

It is a rectangular building arranged around four courtyards with a height that varies between three and two floors, depending on the areas.

 

Its structural system is based on the provision of parallel load-bearing walls and structure of Spanish knife wooden trusses (of pair and tie-rod) on which a gable roof of ceramic Arabic tile sits. The lights that are reached exceed 16 meters in length in some areas.

 

One of the most relevant spaces in the complex is the Sala Neomudéjar, located at the crossroads of ships that configure the four courtyards of the building. Given the serious deterioration of this site, which threatened its integrity at a structural, constructive and decorative level, the University of Granada decided to intervene urgently in its recovery, prior authorization by the Provincial Delegation in Granada of the Ministry of Culture of the Junta de Andalucía, of the works and constructive solutions to be carried out.

 

In the most unique elements of this space, such as the stained glass, the plasterwork of the vertical walls and the wooden paneling of the ceiling, is where the most detailed and specialized works have been undertaken. The windows have been returned not only their function of protection and enclosure but also their aesthetic and ideological function, correcting even some imperfections that existed since its original installation (poorly placed parts, symmetries not maintained, fractured pieces, ...).

 

The materials and techniques used in the performance and recovery of the room have fully respected the existing environment, the building philosophy of the building and the international canons of the restoration. Sawn timber more than 100 years old has been used to avoid any deformation in the future.

 

After the nine months that the performance has lasted, it has been possible to recover and value a space where cultural activities can be held, by the University of Granada, for the benefit of the entire community.

Featured Projects
Latest Products
News