Providence Breeze Advanced Care Center

Providence Breeze Advanced Care Center

Architecte
Cuningham Group Architecture

Cuningham

CallisonRTKL
Lieu
Torrance, CA, USA | View Map
Année du projet
2018
Catégorie
Hôpitaux
Histoires par
Cuningham Group Architecture
Derek Rath Photography
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Fabricants3form
Lobby Wallbase - MillworkTarkett
Clinical Privacy Curtains – Dahlia-XArc Com
Interior Ceilings - OptimaArmstrong Ceilings US
Reception Casework – Marble CollectionCambria
Acoustical Wall Tile – Xorel ArtformCarnegie Fabrics

Fiche technique du produit
Fabricants
Lobby Wallbase - Millwork
by Tarkett
Clinical Privacy Curtains – Dahlia-X
by Arc Com
Interior Ceilings - Optima
Reception Casework – Marble Collection
by Cambria
Acoustical Wall Tile – Xorel Artform

Providence Breeze Advanced Care Center

Cuningham Group Architecture en tant que Architectes.

Constructed on the site of an old newspaper facility, the Providence Breeze Advanced Care Center in Torrance, California challenges thenorms of patient-centric care with a design that finds inspiration in the intimate.

 

Designed by Cuningham Group Architecture and CallisonRTKL, the 106,000-square-foot space houses a women’s center, imaging center, outpatient ambulatory surgery center, clinics, medical and surgical oncology, infusion center and two linear accelerators. To accommodate for these numerous technical elements, as well as to meet the many, complicated design codes required of medical facilities, the design team had to think outside the box as they attempted to elevate the standard patient experience. The result: a medical center that looks, feels, and operates like a hospitality project.

 

The first of the facility’s design-based innovations is a concierge service. Replacing the traditional registration desk, the Care Center instead implemented a concierge area similar to that of an upscale hotel, complete with kiosks where guests can register themselves and a coffee shop. The space immediately signals to patients that their comfort is designed into their clinic-going experience.

 

The design team also broke from the traditionally sterile hospital environment by creating a seating area that mimics a cozy living room. Waiting areas are broken up into small clusters that evoke an intimate, at-home experience. Even the more clinical spaces accomplish this effect by emphasizing the use of warm, natural materials which still adhere to stringent, hospital-level finish materials restrictions.

 

This hospitality-based approach is elevated further in the women’s center. A spa/resort-style approach featuring soft, ambient lighting and warm textures helps to diffuse the stress often associated with mammograms and other treatments. Other similar, stress-reducing design elements throughout the facility include organic-patterned screens in the waiting room, symbolic images of nature, colored accent walls, and a fireplace.

 

Material Used :
1. Armstrong Commercial – Interior Ceilings - Optima
2. 3Form – Reception Casework – Chroma
3. Carnegie – Acoustical Wall Tile – Xorel Artform
4. Corradini – Lobby Flooring - Terrazzo
5. Mannington – Clinical Flooring - Streamline
6. Tarkett/ Johnsonite–Lobby Wallbase - Millwork
7. Cambria – Reception Casework – Marble Collection
8. Mannington – Amtico Wood Collection – Dry Teak
9. Florida Tile – Fireplace Surround - Berkshire
10. Arc Com – Clinical Privacy Curtains – Dahlia-X
11. Pulp Studio – Café Decorative Glass – Modern Reflections
12. Sherwin Williams – Wall Paint – No VOC
13. Mannington – Office Carpet – With The Grain

Featured Projects
Latest Products
News