Primary School in Wesoła, Warsaw

Architecte
xystudio
Lieu
Warsaw, Poland | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Écoles primaires

Primary School in Wesoła, Warsaw

xystudio en tant que Architectes.

The story of expansion of the school in Wesoła is actually a story about saving 20 beautiful trees. It was determined in the PFU (functional and utility program) that the new part of the building should be located in front of the existing school. However, when we saw the group of old trees growing there we were sure the location should be changed, cutting down these trees would be unreasonable.

photo_credit xystudio
xystudio

Enlargement of the school was inevitable, all we had to do was to find a new location. We went for a walk. Behind the school there was a three-metre high embankment overgrown with bushes. The decision was made immediately – the new building will go through the embankment. From that point we had much more possibilities.

photo_credit xystudio
xystudio

The new location provided more space so it was possible to create normal-size classrooms insted of half-size as it was suggested in PFU. What is more, we started talking with the headmaster about his and his pupils’ needs. It turned out that after closing junior high schools there was not enough place for the 7th and 8th grades. They also lacked sensory room, places for individual therapy, bigger class for meetings and a toilet for disabled.

photo_credit xystudio
xystudio

We got green light with just one condition – to stay within the budget. It came out  600m2 from 400m2 planned. In this area we fitted in the cloakroom, thematic classrooms with storerooms, language classrooms, sensory room and therapy rooms. The art classroom, at the back of corridor is open. The oldest children have art and music classes just once a week. For the rest of the time the room is used for studying, doing homework and speding time during the pause. The space can be separated with mobile walls.

photo_credit xystudio
xystudio

The most difficult aspect was joining a new part of school with the old one and setting the levels. The building has to be accessible for people with disabilities. This is why the lenght of corridor-connector and the level of new part are determined by the parameters of ramp for wheelchairs. A meter of soil was removed from the top of the embankment, the building is dug another meter and the ramp overcomes the third meter. All the trees around the building remained at the same level so there are a lot of small mounds. The desks in the classrooms are at the ground level, children can see grass just behind the windows.

photo_credit xystudio
xystudio

Older students can use the separate entrance in the connector. In front of the entrance there is a square located between an empty wall and a slope with auditorium.This is the place for gatherings, meetings and a summer cinema. Lower part of facade is hidden under the ground, the rest is made of varnished trapezoidal metal sheet and natural wood.

photo_credit xystudio
xystudio

The money was over, we finished the interior ourselves with the help of befriended companies.

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: wood, HOLZProf® (Fire Retardant)
2. Flooring: PVC floor, Tarkett
3. Windows: aluminium, Ponzio Poland

Crédits de projet
Architectes
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Fire RetardantHolz Prof OÜ
WindowsPonzio
PVC floorTarkett
Fiche technique du produit
Fire Retardant
Windows
by Ponzio
PVC floor
by Tarkett
Featured Projects
Latest Products
News