Police Station in Schoten

Police Station in Schoten

Architecte
BOVENBOUW
Lieu
Schoten, Belgium | View Map
Année du projet
2008
Catégorie
Postes de police
Filip Dujardin

Police Station in Schoten

BOVENBOUW en tant que Architectes.

The police station designed for the municipality of Schoten is a study in informality and approachability. It begins at the urban design level. Instead of highhandedly appropriat- ing its spot, the police station places itself at the service of public space. The L-shaped building is pushed back to the rearmost edge of the large plot available and helps to define a new square. When you enter the building, you walk into a space domi- nated by two atria, visually linked to each other. One is ac- cessible to the public and contains an open reception desk, the other is in use as a staff canteen.


The atmosphere of openness is further enhanced by a footbridge visible to visi- tors and numerous views onto workplaces. The choice of materials also helps to create informality. High-grade materials have been avoided, everything has been built from concrete blocks and wood. A saving has also been made on technical installation: the ambient condition indoors are regulated via natural ventilation and night cool- ing. As a result, the police station was awarded the press prize 2020challenge, a prize awarded due to its sustain- ability through savings on high-quality materials (installa- tion-poor concept) and energy efficiency. 

Featured Projects
Latest Products
News