Photostudio in the Reedfield

Photostudio in the Reedfield

Architecte
Thomas Hagemeijer
Lieu
Ossenzijl, Netherlands | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Maisons privées
Annette Hagemeijer

Photostudio in the Reedfield

Thomas Hagemeijer en tant que Architectes.

The project concerns a small photostudio in National Park ‘De Weerribben-Wieden’. The main starting point was to blend with the nature around it, as well as establishing a relation with the adjacent family house.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

The park is unique in Europe for its biodiversity and reed fields. The main economic driver of the region has traditionally been the collection of reed. Everywhere around the Netherlands this typical product of the Weerribben-Wieden can be found on roofs of houses. For this project, uncommonly, the reed is used for the front and back façade. When approaching the building, the reed forms a friendly greeting and tangible projection of the landscape behind it.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

The reed that is applied in the facade is available in any home-improvement store and generally functions as a fence. An air cavity is applied to allow the reed to dry naturally. A grid of timber planks serve to attach the reed-units. The order of measurements formulated by priest-architect Dom Hans van der Laan, informs the rhythm of the grid.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

The connection to the house is achieved by applying black timber planks according to a local building technique called ‘potdekselen’.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

The interior of the studio is as light as possible. The white interior is an abstract representation of the shape of the house. The largest openings are facing the north to let in shadow-less light, which in turn reflects off the white stucco walls and ceiling.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

Usually a paper backdrop screen will be used in photography sessions, ensuring a smooth background. When the paper screen is rolled up, a window of similar dimensions emerges. This window becomes a painting-like frame of the landscape behind the house.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

The use of the house is flexible. The studio could function to accommodate people in the future as the storage can be transformed to a bathroom and a bed can be placed on the mezzanine above.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Reed, impregnated timber
2. Flooring: Oak
3. Doors:Hardwood HR++, Timmerfabriek  Bart Smit

4. Windows: Hardwood HR++, Timmerfabriek Bart Smit
5. Roofing: Roof tile sheet

Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News