Peter Rosegger Nursing Home

Peter Rosegger Nursing Home

Architecte
Dietger Wissounig Architekten
Lieu
Graz, Austria | View Map
Catégorie
Logement des infirmières
Paul Ott

Peter Rosegger Nursing Home

Dietger Wissounig Architekten en tant que Architectes.

This two-floor nursing home on the grounds of the old Hummelkaserne barracks stands in a part of the city with diverse urban surrounding.The home is compact and square-shaped with asymmetrical cut-outs serving to divide the house into its spatial concept of eight housing communities, four on each floor. These are grouped around a central “village square” which stretches from one side of the first floor through to the other and is partly covered by a roof terrace. At right angles to this open public axis, two gardens just for the residents cut into the building. Further open spaces include the four atria on the second floor as well as direct access to the public park planned by the City of Graz to the east of the premises.


Each housing community consists of rooms, a kitchen and a dining area for 13 residents and a carer, generating a manageable and familiar atmosphere. Large balconies and loggias, as well as a variety of paths and views through to other parts of the house provide a stimulating environment. Each community was developed around a different color concept in order to help residents to better orient themselves.The rooms vary slightly in relation to location and the direction they face, but each room has a casement window and a largerwindow with a low, heated parapet which can serve as a seat. The care rooms are centrally located within the building, ensuring that they are only a short distance away for everyone and that the home can operate efficiently.


Thanks to a meticulously planned fire safety concept with appropriate compensatory measures, the nursing home could be constructed as a pre-fabricated passive house wooden construction with a basement. Awooden frame construction with cross laminated timber and wooden beamswas used to meet the static and structural demands of the building. The outer façade is of untreated Austrian larch, while much of the wooden paneling used for the interior is also left visible. The characteristics of the wood, the variety of views, the range of seating and lounges in the house and in the garden, as well as the contrasting sunny and shaded areas all contribute to the comfortable and friendly ambience of the home.


Building materials and construction


The two upper floors of the building are entirely wooden structures apart from the main stairway.Cross laminated timber in the walls and ceiling form the load-bearing construction, with the wooden surfaces remaining visible for the most part. In order to achieve the cozy yet spacious atmosphere, timber beams were used for the ceilings of the common rooms. The outer walls are formed by a wooden frame insulated with rock wool,with external wooden paneling.


The wooden structure lies partly above the basement, which was built using reinforced concrete.


Construction of the first and second floor:


Outer walls: wooden frame insulated with rock wool, external vertical paneling using locally-sourced larch


Load-bearing interior walls: cross laminated timber and solid wood (main stairway: reinforced concrete)


Non-load-bearing interior walls: cross laminated timber, solid wood and dry-walling


Ceilings: cross laminated timber and solid wood; for ceilings with a large span, laminated wooden beams with supports were used Basement construction:


Outer walls: reinforced concrete with exterior insulation


Load-bearing interior walls and ceiling: reinforced concrete

Featured Projects
Latest Products
News