PARC DE L´ESTACIÓ DEL NORD

PARC DE L´ESTACIÓ DEL NORD

Architecte
Arriola and Fiol arquitectes
Lieu
Barcelona, Spain | View Map
Année du projet
1987
Catégorie
Parcs/jardins

Espaces verts urbains

PARC DE L’ESTACIÓ DEL NORD

Arriola and Fiol arquitectes en tant que Architectes.

The park is located on the site previously occupied by railway tracks running from the old Estació del Nord to the Plaça de les Glòries. Its precise surface area is a rectangle of about two hectares beside the south façade of the station building and defined by three streets, Nàpols, Almogàvers and Sardenya.

Caption

 

The master plan for the whole zone (park, playing fields and cultural facilities) will connect the historical centre of Barcelona, via Passeig Lluís Companys, with the new civic centre of Plaça de les Glòries.

Caption

 

A new boulevard is built along Carrer Almogàvers, offering views of the sculptural walls which frame the park’s main gates.  The construction of Carrer Sardenya on a bridge allows the park to extend below, connecting with the playing fields and thereby establishing continuity with the northern part of the city.

Caption

 

The landscape design of the park develops two simple concepts: the first lawn in Barcelona, far removed from the Mediterranean landscape tradition, and an artificial landscape where sculpture and park merge, the sculpture becoming the park, and the park becoming the sculpture.  

Caption

 

Foremost in this endeavour was the partnership formed with the sculptor Beverly Pepper.

Caption

 

Featured Projects
Latest Products
News