Office building Huidekoperstraat

Office building Huidekoperstraat

Architecte
BiermanHenketarchitecten
Lieu
Huidekoperstraat 26, Amsterdam, Netherlands | View Map
Année du projet
2019
Catégorie
Bureaux
Histoires par
BiermanHenketarchitecten

Metadecor
Joep Jacobs

Huidekoper

BiermanHenketarchitecten en tant que Architectes.

An office building dating from the 1970s with a car park in the centre of Amsterdam has undergone a complete metamorphosis. Functionally, spatially and energy-wise, the building no longer met the requirements of the modern-day. The architecture was modernised by stripping the existing building right down to the concrete skeleton and by fitting new façades and a new interior. In addition, two further storeys were added. A challenging assignment, due to its sensitive location right in Amsterdam city centre.

 

The trapezoid building volume with façades on the Huidekoperstraat and Pieter Pauwstraat roads, used to consist of three car park storeys and three office storeys. As part of the renovation, the office space has been enlarged and the number of car parking spaces reduced. The extension on the roof, a zinc roof encompassing sculptural, triangular windows, affords spectacular views over the city. Part of the car park has been transformed into lettable space to improve the interface of the building with the street.  The new double-height space on the ground floor features a generous reception and catering space. The flexible office floors facilitate workstations on the façade side and consultation and meeting rooms at the centre of the building. The entrance area has been upgraded and the traffic space with stairs and lifts has been completely renovated.

 

The former architecture offered a closed appearance, partly due to the car parking facilities on the first three storeys, but now the building blends in naturally with the urban fabric of the city and connects with its environment at street level. The new façades feature a classical construction with a plinth, a middle section and a roof section. The ground floor has been designed spaciously, with six-metre-high façades, including specially designed grilles. The grilles work to hide the car park on the Pieter Pauwstraat side from view. Large planters have also been added in order to contribute to greening the city. The detailing has been worked out to result in a great deal of shadow-and-light effect and a refined interplay of lines. A heat pump installation, high insulation values of the shell and new, energy-saving systems have turned this into an office building with an extremely low energy use status. Furthermore, the roof is stacked with PV panels, invisible from street level. The building is all-electric and ready for a sustainable future.

 

Material Used :
1. Sto Isoned (bricks)
2. Jansen ODS (steel window frames)
3. Metadecor (aluminium facade)

All-electric and low energy consumption

Metadecor en tant que Aluminium facade.

All-electric and low energy consumption

The office building on the Huidekoperstraat in Amsterdam has been stripped down to the concrete frame, expanded with two floors and equipped with a new facade and new roof. The floor-to-ceiling windows will soon provide a 360-degree view of Amsterdam. The entrances have been given a double floor height and the stairwells have been renewed. A heat pump installation, a roof full of PV panels and extremely high insulation values ​​make the office building extremely durable: all-electric and with very low energy consumption. This building meets the all-electric sustainability ambition of the municipality of Amsterdam before 2050. Part of the parking garage has been transformed into office space to improve the relationship with the street. An installation room and a bicycle shed have been realized in the parking garage. The new facades have a classic construction of a concrete plinth, a middle section of dark brickwork and a zinc cap.

 

SPECIALLY DESIGNED

On the Pieter Pauwstraat side, the facade of the parking garage consists of a specially designed metal façade with integrated planters. These gratings are made from our MD Formatura product in aluminum. The design was created in close collaboration with architect BiermanHenket. A rectangular figure has been chosen, so that a beautiful harmony is created between the metal façade parts and the vertical brickwork. The rectangle has been converted in different ways, creating a playful effect on the face of the office building on the Huidekoperstraat in Amsterdam. The panel dimensions of these façade parts are different and somewhat unique. Normally the standard size is a maximum of 1500 mm and in this case 1650 mm. This has to do with the capacity and standard dimensions of machine tools. The panels are finished in a special black coating and not a standard RAL color.

Crédits de projet
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct name
Aluminium facadeMetadecor
Steel window framesJansen
BricksSto AG
Fiche technique du produit
Aluminium facade
Steel window frames
by Jansen
Bricks
by Sto AG
Featured Projects
Latest Products
News