NISHIJI PROJECT

NISHIJI PROJECT

Architecte
KOMPAS
Lieu
Nishifuna, Funabashi, Chiba, Japan | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Bureaux

Galeries d'art
Vincent Hecht

NISHIJI PROJECT

KOMPAS en tant que Architectes.

The client, an art collector operating a real estate business, decided to move back to his home property in Nishi-Funabashi rather than renting space in Tokyo. While his parents’ house locates at the northern end of the linear site, the new building containing his family’s residence and his company’s galleries & offices is planned at the southern end along the national road. With his visions to the new building, of attracting external visitors, of utilizing suburban environments, and of committing to the neighbourhoods culturally, we aimed to integrate publicness and versatility for diverse usages and museum-quality gallery spaces together with a comfortable residence, like ‘museum with a house’ rather than ‘house with galleries’.

photo_credit Vincent Hecht
Vincent Hecht
photo_credit Vincent Hecht
Vincent Hecht

Following the memories of the old warehouse building that had existed from his grandparents’ generation on the site, the custom-designed kawara, traditional roofing tiles, are used for façade cladding. Kuroibushi kawara, a blackened type resistant to salt damages, forms a solid appearance to protect the collections and the residents’ living. The custom kawara tile is designed to achieve two façade types with one shape, shingles and louvers, by changing its orientation and fixture. The kawara louvers partially open the solid shingle façade to incorporate filtered daylights and views with privacy control from the road. On top of the kawara volume, the north-facing sawtooth roofs towards the pine forests of the shrine take abundant northern daylights desirable to art spaces into the building. The staggered building volume by timber construction is elevated above the washed concrete mass resembling a castle base. The twist of the two structural grids, timber structure oriented to the true north over the concrete structure following the site geometry, creates various interstitial spaces such as canopies and terraces distributed throughout the building and characterizes the spatial experiences.

photo_credit Vincent Hecht
Vincent Hecht
photo_credit Vincent Hecht
Vincent Hecht

While the southern side of the building containing three floors of the galleries/offices stands out in the urban fabric, the building volume steps down towards the north following the building code and transitions to the residential scale towards the garden. The roof pitch of the seven sawtooth roof units varies according to each height and internal usages to incorporate appropriate daylights. Their structural framing around the northern windows forms Vierendeel trusses to allow unusually long-span spaces as timber construction. The southern three steep roofs function as skylights filling full of daylights into the 3F Gallery. The northern three gentle roofs play the role of residential windows providing views towards the sky and the garden besides stable brightness like an artist’s atelier. The central outdoor roof covers the multi-purpose terrace on 2F for various usages such as an exhibition/event space for the galleries or a kids’ playground, which functions as a shortcut path to the workspaces from the living room as well as a threshold to keep a comfortable distance between public and private.

photo_credit Vincent Hecht
Vincent Hecht
photo_credit Vincent Hecht
Vincent Hecht

As the structural system and the daylight condition transition, the spatial characters vertically transition from the rough and closed spaces like a cave on GF to the bright spaces open to the sky under the roof. Considering the wide range of the client’s collection from contemporary art to antique, and possible operations in the future, various interstitial spaces are planned for flexible usages and potential exhibition spaces in addition to the main galleries. Extending the journeys to the spacious outdoor terraces and the external landscape, visitors will enjoy strolling around and experiencing dynamic spatial sequences with various materiality and daylights.

photo_credit Munemasa Takahashi
Munemasa Takahashi
photo_credit Munemasa Takahashi
Munemasa Takahashi

This new cluster with the kawara façade and the sawtooth roofs begins a new era in this historical site as a generous field to comfortably mix artworks, residents, and visitors. To our delights, beyond the original idea of building just for the private collection, the encouraged client ended up launching a new art business utilizing this building to bring more visitors and public exposure. We hope this architecture to be the reliable base for art and culture appealing to the world, besides supporting joyful and abundant daily life like living in a museum.

Caption

Team:

Architects: KOMPAS

Contractor: Aoki koumuten  Co.,Ltd.

Structure: yasuhirokaneda STRUCTURE

MEP: MOCHIDA Building Engineering + EOS plus

Environment: OM Solar EDL + Studio Nora

Lighting: Tokosha / Takumi Fujiwara

Landscape: N-tree / Takeshi Nagasaki

Curtain: Akane Moriyama

Photographers: Vincent Hecht & Munemasa Takahashi 

Caption

Materials Used:

Façade custom kawara (ceramic roof tile): Nomizu
Kawara floor tile: Nomizu
Timber framed window: Tamiya
Wall textured paint (office 2F, residence): Coat Lab
Oak flooring: Tokyo-koei
Rendering (1F gallery and stairwell): Fukko
Metal roof and façade: Max Kenzo

Crédits de projet
Architectes
Architectes paysagistes
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Oak FlooringTokyo Koei Co., Ltd.
Fiche technique du produit
Oak Flooring
Featured Projects
Latest Products
News