Newport Coffee House

Newport Coffee House

Architecte
34-TEN
Lieu
Evanston, IL, USA | View Map
Année du projet
2019
Catégorie
Restaurants
Mike Schwartz Photo

Newport Coffee House

34-TEN en tant que Architectes.

The Newport Coffee House is an interior build-out of an existing commercial space in the heart of downtown Evanston. The design process began with a casual conversation between the architect and the owner in a small café in Andersonville.

photo_credit Mike Schwartz Photo
Mike Schwartz Photo

Part of the discussion covered the elements required with making exceptional coffee. This inspired the notion of precision required in the laboratory setting which helped conceptualize the coffee bar- the focal point of the space. The lab concept also drove the organization of the equipment and the ash wood light rig which highlights and illuminates the work performed at the coffee bar. Pristine white Slayer espresso machines positioned symmetrically on the coffee bar reinforce the notion of a laboratory for coffee.

photo_credit Mike Schwartz Photo
Mike Schwartz Photo

Secondly, the design team wanted to emphasize the Scandinavian heritage of the owners to counterbalance the sterility inherent with the laboratory concept. This was accomplished by referencing Scandinavian design precedent, primarily the tactile nature and treatment of surfaces by Alvar Alto. A painted wood vertical element was introduced to the space at the retail and café potion of the space. The painted wood vertical element was accomplished using tightly spaced full-length Poplar stair nosings.

photo_credit Mike Schwartz Photo
Mike Schwartz Photo

Construction costs were kept in check by repurposing much of the layout left by the previous tenant, a restaurant specializing in beer and grilled cheese sandwiches. The preservation of the existing kitchen allowed Newport Coffee House to expand their service beyond coffee and provide food service specializing in Swedish cuisine.

photo_credit Mike Schwartz Photo
Mike Schwartz Photo

As an interior build-out project, sustainability was addressed with the Newport Coffee House by minimizing the amount of debris injected into the waste stream during the demolition process. Efforts were made to repurpose as much of the previous build-out as possible. Much of the original floorplan remained intact, only six lineal feet of interior wall was moved.

photo_credit Mike Schwartz Photo
Mike Schwartz Photo

The original suspended acoustical ceiling was removed but a new ceiling system was deliberately left out of the scope allowing the exposure of the floor system and building infrastructure above. The ceiling was painted white and used as a reflector for fourteen indirect LED lighting fixtures which provide general lighting for the entire café seating area.

photo_credit Mike Schwartz Photo
Mike Schwartz Photo

Material Used:

1. Daltile

2. Caesarstone

Caption
Caption
Partagez ou ajoutez Newport Coffee House à vos collections
Crédits de projet
Architectes
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
FabricantsCaesarstone
FabricantsDaltile
Fiche technique du produit
Fabricants
Fabricants
by Daltile
Interior of a private house near Kiev
prochain projet

Interior of a private house near Kiev

Maisons privées
Kiev, Ukraine - Construction terminée in 2021
Voir le projet