Ness Point House

Ness Point House

Architecte
Tonkin Liu
Lieu
Dover, United Kingdom
Année du projet
2016
Catégorie
Maisons privées
Nick Guttridge

Ness Point House

Tonkin Liu en tant que Architectes.

Ness Point is grown out of the dramatic landscape of the white cliffs of Dover. The undulating form of the plan orientates the internal spaces to different aspects of the landscape beyond. Each room is characterised by its own spectacular view: towards the cliffs along the coast, across the English Channel with the passing ships, and to the rising or setting sun. The texture of the white rendered walls of the building catches the dynamic and everchanging play of light that reflects off the sea below.


Along the sea-facing southern facade, the house rises up towards the sky. Deep window recesses in the thick wall create sunshade. To the north, flush windows form internal niches in a top lit double-height art gallery.


The highly sealed and insulated castle-like house utilises heat recovery and solar thermal renewable systems to maximise energy efficiency in the winter, whilst the long gallery skylight enables controlled passive cooling in the summer. A bio-diverse green roof slopes down toward the rising site at the back, retaining rainwater and harbouring local wildlife, merging the house with the landscape into which it is anchored.

Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
FabricantsiGuzzini
FabricantsVelfac
Fiche technique du produit
Fabricants
Fabricants
by Velfac
Featured Projects
Latest Products
News