NATHALIE MAUCLAIR GYMNASIUM

NATHALIE MAUCLAIR GYMNASIUM

Architecte
SCHEMAA
Lieu
Esplanade de la Liberté, Champagné, France
Année du projet
2015
Catégorie
Centres sportifs

Centres de bien-être
David FOESSEL

NATHALIE MAUCLAIR GYMNASIUM

SCHEMAA en tant que Architectes.

The commission, the genesis In June 2013, the town of Champagné launched a consultation on building a Multisports Hall for use by elementary schools and sports associations. This operation was part of a desire to offer a wider range of sporting activities, and to relieve pressure from the Jean Rondeau gymnasium which was built in the 1980s.


The proposed sporting activities are: basketball, badminton, table tennis, handball, taekwondo and volleyball. In the interests of economy of construction, the city wanted the new Sports Hall and the Jean Rondeau gymnasium to be joined together to share technical facilities, cloakrooms and equipment.


Urban design Access to the Multisports Hall is made in direct connection with the "Esplanade de la Liberté". This positioning of the entrance allows the integration of the Hall with all existing facilities around the "Esplanade de la Liberté" : the Jean Rondeau gymnasium, the town hall and the multipurpose hall. Positioned as a direct extension of the Jean Rondeau gymnasium, the Multisports Hall has a double north-south orientation, ideal for optimal sunlight.


The surroundings have been designed as a continuation of the Hall having the objective of adaptation to pedestrian flows and revegetation of a site with a strong mineral character. The geometries of the surroundings reflect the features of the project.


Unbuilt areas of the site have been preserved as open ground and additional planted areas have been integrated. A planted valley has been established to optimize the infiltration of rainwater and accentuate the landscaped character of the plot.


Architectural design:


- A coherent whole: This coherent whole is obtained by achieving continuity in height and a refined connection between the existing gymnasium and Multisports Hall. In order to contrast with the opaque, sequenced look of the Jean Rondeau gymnasium, the new project is imagined as a gentle continuity of it.


The refined and crystalline Hall Space emerges from a low register that integrates the secondary premises and aligns at the high level of the galleries of the Jean Rondeau gymnasium. The roof of this link is made accessible, and is imagined as an external meeting place common to both buildings.


The lobby, with its glass facade is clearly identifiable. It is preceded by a porch in direct relation to the "Esplanade de la Liberté" which marks the transition between the gymnasium and the new Hall. The lobby is a unifying space in a visual and functional relationship with the existing gym, multi-sports hall and locker area.


- A designed structure, a dynamic image: A glulam structure coated with a metal cladding is woven around the translucent polycarbonate box which makes up the volume of the hall.


This process is used to give a look that is both simple and refined, but also dynamic, thanks to the design of the structure.


Polycarbonate facades, with their reflective character, allow the building to evolve constantly. Changes in light during the day generate changing colors, moving reflections, and a dynamic character.


- A bright interior atmosphere, calm and warm: The glulam structure gives the Multisports Hall a warm ambience.


Vertical beams extend to the ceiling by the laying of wooden trim of the same of material, which is attached to the rafters.


The north side, being very open, allows one to enjoy a diffuse light throughout the day. The placement of clear glass in the lower part allows a visual relationship with the sports field. At the south facade, the base is made opaque to avoid glare problems for players. Polycarbonate facades are treated with an anti-glare matte finish for an even luminosity.


The polycarbonate facade turns western facade in order to ensure continuity of the space and to avoid the appearance of a gable wall for the houses nearby.


At the eastern facade of the hall, a glazed frame is integrated with polycarbonate panels to create a visual relationship between the gym and designed terrace. The furniture inside was made to measure by SCHEMAA for overall consistency: In the locker area: painted lockers, bench, swivel partitions and doors in pressed themo-lacquered grating. In the multi-sports hall: a painted bench.


Construction system and materials


- The concrete base A 300 mm thick base of pre-cast reinforced concrete makes up the perimeter of the project foundation. It is 3.60 meters high, making the connection with the high level of the existing gymnasium galleries. A reinforced concrete floor covered with composite boards makes up the common terrace for both halls. This is connected to the ground by two staircases made of pre-cast concrete. The concrete walls of the hall remove the load from the glulam structure. An anchoring system using metal plates makes all of the mechanical connections in this structure invisible. The concrete base is lined at the interior of the hall with a mineral wool insulation of 140 mm thickness and painted panels which are 22 mm thick. Outside the walls are covered with a glaze with a metallic gray color.


- The glulam structure The main structure of the building is made of wood. It consists of tilted glulam posts which are 897x164 mm in section. These posts are fixed to the concrete walls and support a peripheral band which forms the acroterion and which constitute the roofing, made of double-decay glulam rafters and a perforated steel roof.


The leaning posts extend to the ceiling, horizontally, through the placement of glulam trim, which is attached to the rafters. The intermediate rafters are finished in white to enhance the vitality and uniqueness of the structural composition of the hall.


The outside of the glulam structure is filled with a mineral wool insulation of 140 mm thickness and is trimmed with painted steel sheet metal.


- The cladding The glulam skeleton is coated on the outside by a prepainted galvanized steel cladding with a matte finish. This cladding used in the covering of the structure, is durable, resistant and recyclable.


A polycarbonate plate cladding envelopes the whole of the room,


These 900 mm wide plates have 5 panels with insulating air space to reduce energy consumption and heating. They are interconnected by polycarbonate stiffeners. A frame in white painted steel 100x100 mm in section ensures the structural maintenance of the cladding.


Inside the hall, the matt polycarbonate appearance supports the finish applied to the plates which eliminates the effect of glare and provides maximum visual comfort whatever the exposure.


Outside, polycarbonate facades, with their specular reflective character, allow the building to evolve constantly with its environment. Changes in light during the day generate changing colors, moving reflections, and a dynamic character.


- The metalwork Outside, the railings and handrails are made of galvanized steel. The railings are 90 cm wide units which take the frame of polycarbonate sheets. Each unit consists of a steel frame and a filling of pressed grating. An area of 10 cm is left between each unit to provide rhythm and lightness to the overall composition.


Inside, the locker area and the revolving doors are made of thermo-lacquered galvanized steel. The choice of this material provides rigidity and transparency. The space thus being realized from gratings can give depth to the hall from the outside and contribute additional light for the large hall.


Crédits de projet
Architectes
Photographes
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Steel claddingArcelorMittal Construction
Metallic glazeEpsilon
polycarbonate panelsEVERLITE CONCEPT
STOCKMEIER URETHANESSTOCKMEIER URETHANES
Fiche technique du produit
Steel cladding
Metallic glaze
by Epsilon
polycarbonate panels
STOCKMEIER URETHANES
Featured Projects
Latest Products
News