Museum of Semana Santa de Zamora

Museum of Semana Santa de Zamora

Architecte
MATOS-CASTILLO arquitectos

Toni Gelabert

Extudio
Lieu
Zamora, Spain | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Musées

Museum of Semana Santa de Zamora

MATOS-CASTILLO arquitectos en tant que Architectes.

The New Museum of Semana Santa in Zamora is a unique opportunity to describe the necessary evolution of cities and their cultural buildings, respect for the memory of citizens and their projection into the future, the historical transit between the physical and the digital, the processes of change and those of permanence.

Right there is where the New Museum stands, with our feet in the 21st century and our eyes fixed on History. Both the pieces that are exhibited and the construction of the urban space that welcomes it are treated with respect for the memory of the Zamoranos, but projecting a building that generates impact and regenerates the city.

The geometric complexity of the site comes as a result of both the historical logic of a consolidated town and the successive acquisition of plots for the museum. This means the necessity to generate a clear order that allows an orderly and calm view of the complex.

The North-South axis is chosen for the main circulation and arrangement of the exhibition spaces. In fact, the direction is slightly deviated from the actual geographical axis in order to consolidate the connection between the museum and the Church of Santa María la Nueva, from which its main construction axis is assumed. These axes refer to the cult of the space from where they originate, and we appropriate them because of the straightforward link between the museum and these cults.

From this point forward, the Museum develops as a succession of chapels, emotional spaces that vary in size depending on the conditions of the site, but also bearing in mind the requirements of the museum blueprints and the pieces on display. The discourse of the exhibition develops in a continuous flow throughout two floors.

As a result, the building is easy to read and walk through, yet it is spatially complex and rich. Its materiality accompanies these first decisions. The exterior is built with local stone, in order to neutralize the presence of the new volume and provides a calm background on which to project the city.

Inside, powerful tinted and textured concrete walls build the spatiality. These walls rise towards the sky in search of natural light, which falls through the skylights and open courts in the building. These skylights have the double function of bringing light into the space, optimizing artificial light's consumption, as well as causing a dramatic effect on the visitor.

The uniqueness of the proposal, the impact to the city and its visitors, the local memory, the complexity of the flow of people and objects, the consolidation of a contemporary exhibition concept, the responsibility for construction and maintenance costs. These have been fundamental guides for the team leading the design of this project.

 

Material Used :
1. Facade cladding: Local stone
2. Flooring: Polished concrete
3. Interior cladding: Concrete
4. Doors: Wood
5. Windows: Wood
6. Roofing: Reinforced concrete beams
7. Interior lighting: Track lighting
8. Interior furniture: Wood

Featured Projects
Latest Products
News