Multifuntional Building “Fondo”

Multifuntional Building “Fondo”

Architecte
PichArchitects
Lieu
Barcelona, Spain | View Map
Année du projet
2014
Catégorie
Centres commerciaux
Simon Garcia

Multifuntional Building “Fondo”

PichArchitects en tant que Architectes.

The purpose of the project is the new Fondo buiding, a new multipurpose public amenity located on the plot previously occupied by the current Fondo Market. The building is in a densified urban area, with a sparse road network, and with practically nonexistent free spaces. The existing public facility has been incorporated later into the residential buildings and therefore does not occupy the singular places that correspond to them. The new Fondo building is a poly-functional building that aims to respond to the needs and requirements of the dense city. Its goal is to concentrate at the same time -in a single building- various functions that are normally scattered in the city and linked on the ground floor. The building aims to multiply ground floor level, to replicate the qualities of a ground floor in each level, in vertical development.

The project of new Fondo building collects in its interior the different existing levels between the streets of its immediate surroundings. This may allow, through the different connections between uses and spaces, an internal route that permits to use it as part of the public space. Thus, the building is converted into a public facility, square and street. At a functional level, the building equips a neighborhood with a mainly immigrant population. The ground floor at the level of the rambla of the neighborhood of Fondo locates the market. The supermarket is located on the first floor from the rambla, which corresponds to the ground floor from the street behind. A large ramp, as if it was a street, gives access to the nursery and the library.

Equipment spaces -nursery and library- have their own landscaped and privatized outdoor spaces. The multifunctional building proposes to provide equipment service to the entire area, as well as being the meeting point for the neighbors. The whole building incorporates passive bioclimatic systems in order to reduce the need for air conditioning and electricity. There is a metal structure consisting of forty meter long trusses; a plinth with concrete beams -on the market floor-, support nine meter long Pi beams, providing the market with a diaphanous space and supporting the upper structure.

 

Material Used :
1. Facade cladding: Fachadas Ventiladas, s.a.
2. Façade and Windows: Carpintería Metálica Alumán,s.l.

3. Estructure: 
Metal: Europerfil,s.l. + Manre CM,s.l. + DYwidag Sistemas Constructivos,s.a.
Concrete Slabs: Prefabricados m. planas.s.a.u.;

4. Facilties: Suris, s.l. and Honey Well
5. Acoustic: Norton Acústica, s.l.
6. Public Lighting: Sociedad Iberica Construcciones Electricas,s.a.
7. Exterior Lighting: S.I.C.E.

Crédits de projet
Architectes
G3
Executive Direction, Building Cost and Measurements
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
MetalEuroperfil
Concrete SlabsPrefabricats Planas
Fiche technique du produit
Metal
Concrete Slabs
Featured Projects
Latest Products
News