Mt Coot-Tha House

Mt Coot-Tha House

Architecte
NIELSEN JENKINS.
Lieu
Brisbane QLD, Australia | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Maisons privées
Tom Ross

Mt Coot-Tha House

NIELSEN JENKINS. en tant que Architectes.

Mt Coot-Tha House was completed for a family member of one of the architects on an empty bushland block next to their shared childhood home.

 

Two key design constraints of slope & bushfire exposure were overlayed with an engrained understanding of this place and the people that would inhabit it, to explore ideas of connection and refuge within a much bigger landscape.

 

At times, the slope of the site is almost 1:2. The plan of the building provides both a central, efficient staircase that runs directly into the contour of the hill (expressed as a civic scaled blockwork axis at the scale of the gum trees), and also a more meandering, informal path across the contours - across stairs, benches, seats and low walls. Except for the garage level, the house is essentially a single storey building stretched up the slope of the hill.

 

These smaller sectional shifts allow a grounded courtyard space adjacent to the living area of the house which becomes a kind of ‘village green’ around which the rituals of daily life are lived. A high ridgeline to the west, allowed for built elements to be arranged to define courtyard which opens in this direction and allows dappled light into the house for as long as possible in the afternoons.

 

The vertiginous experience of leaning back to peer up into the canopy is captured in high level windows that frame views over the top of other parts of the building to the bushland beyond. All openings in the building are treated like picture windows to specific moments of the immediate site and into far off views of the broader landscape.

 

Externally the building embraces the rigor necessary to achieve the technical specifics of a BAL40 site by using robust and prosaic materials which have been detailed in a manner which will require no maintenance moving forward and will let the building continue to settle into the hill over time. Retaining walls are largely moved off the high side of the building to create smaller, lush courtyards which deal with overland flow concerns and mimic the flatter areas of the hillside where the dry, gum eucalypt forest gives way to denser vegetation.

 

Rather than the overt opulence and decoration of much of the current trend in architecture, this building seeks to re-imagine simple and cost-effective materials and re-assemble them into something beautiful, memorable, and resilient. Instead of shiny surfaces and fittings, every dollar has been focused on a quiet sense of spatial generosity - finding a balance between the meaningful connection of an occupant into a larger site; and a place of refuge and retreat within a hazardous area. 

Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News