Mr. Jayesh Patel Residence

Mr. Jayesh Patel Residence

Architecte
FLXBL Design Consultancy
Lieu
Ahmedabad, Gujarat, India | View Map
Année du projet
2017
Catégorie
Maisons privées
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
FabricantsAsian Paints
FabricantsEgo Flooring Pvt Ltd
Tiles SupplierGraffiti
FabricantsJaquar - Sanitaryware
FabricantsNorisys

Fiche technique du produit
Fabricants
Fabricants
Tiles Supplier
Fabricants
Fabricants
by Norisys

Mr. Jayesh Patel Residence

Associated Architects (I) Pvt. Ltd. en tant que Architectes d'intérieur.

The Project is an interior design of a bungalow for a businessman. The planning and architecture design is done by FLXBL Consultancy, the client came up to us and told us to do interior design of his house ,we at AAPL architects  believe that interior design of any space should complement its architecture. It becomes more challenging for an interior designer especially when the architecture is done by someone else. Respecting the architectural language of the bungalow, which is very contemporary- we decided to continue the same in interiors, using a simple and natural colour palette. 

The Site:
The project brief consists of an interior design of a bungalow for a businessman, located in Basant Bahar III, south Bopal, and Ahmedabad. It consists of a two-storey residence including five bedrooms, formal living, family living, dining, kitchen, puja room, home theatre & a garden. The brief is augmented further by service areas like servant's rooms, parking, store and utility etc. The form of the house is inspired by setting back the site boundaries of the residence to create a garden in the front which acts as a buffer space between the Public Street and private residence while using it for landscape and informal activities.

The brief:
the client came up to us and told us to do interior design of his house, client being a businessman given us the brief that the interior design language should be minimal and contemporary and should match his personality ,keeping in mind the same we had conceptualized the space using the palette muted.

The design intent:
The spaces seamlessly flow into each other achieving complete transparency while giving the grandeur experience. The primary concept for the interiors was to use a simple colour palette for the interior, keeping the spaces subtle by using concrete, wood, kota stone with the dominance of white colour to complement the hues of grey and brown. 

The civil intervention:
The brief is augmented further by service areas like servant's rooms, parking, store and utility etc. The form of the house is inspired by setting back the site boundaries of the residence to create a garden in the front which acts as a buffer space between the Public Street and private residence while using it for landscape and informal activities.

The spatial configuration/flow:
The spaces seamlessly flow into each other achieving complete transparency while giving the grandeur experience. On the ground floor as one enters into the foyer, they see the wooden mural of Ganesha & a seating area facing outwards which invites nature. The idea was to control the large entrance space for showing continuity and maintain visual privacy too. The central volume opens indirectly into the formal seating room, with its highlighting wooden plank wall, which compliments the use of colour scheme of furniture, separated by a screening wall made of aluminium, glass and steel. Hence, giving it a varied texture & an impartial enclosure. These semi-private spaces are then separated from the rest of the house by the double height volume, which gradually opens up to the outdoor seating through the dining area. The staircase is in the core part of the house with double height space which acts as the main transitional area achieving the subtleness of the double height through varied use of material with its style. The cast-in situ exposed concrete wall supports the cantilevered treads up to the first level, after which a puncture at upper level gives a space for overlooking from the passage into the common area of the house. The wall exhibits a strong character to the space with its bold texture by the use of wooden shuttering. This creates a beautiful background for the staircase and the natural indoor plants underneath. We believe that a sense of homely environment and a feeling of belongingness are the imperatives for designing a home, which are profoundly achieved through our austere and sober designs. Lastly, the residence stands a class apart, lending a breath of fresh air to the contemporary interiors.

The material palette:
The material pattle was kept subtle by using concrete, wood, kota stone with the dominance of white colour to complement the hues of grey and brown.

The challenges:
As the architecture is already done, keeping the interior design style which gives justice to the architecture of the space was one of the key challenges we had.

Crédits de projet
Featured Projects
Latest Products
News