Moreton

Moreton

Architecte
Smart Design Studio

Mirvac Design
Lieu
Bondi, NSW, Australia | View Map
Année du projet
2016
Catégorie
Appartements
Ross Honeysett

Moreton

Smart Design Studio en tant que Architectes.

On a hill overlooking Bondi Beach, The Moreton is carefully stitched into its setting; a family of buildings arrayed about a revitalised green courtyard, with historic Scarba House at the centre.

 

Respect for the urban context, existing landscape and the site’s heritage underpins the design. Although sharing a design lineage, each of the precinct’s five buildings is subtly different, responding to its orientation and the form, scale and character of its surrounds.

 

Buildings are carefully sited, their height and form closely considered. Each block is arranged to draw upon access to northern sun and sea breezes, extensive green space and iconic views, whilst limiting impacts on the privacy, solar access and outlook of neighbours. Facades are angled as dictated by these goals, with corner balconies, solid spandrels, louvres and screens balancing openness and enclosure to suit the needs of individual apartments.

 

Landscape is key, with both residences and below ground structures designed around the heritage garden, including the magnificent fig trees from which the project derives its name. New landscaping is complementary but contemporary; a green demesne between buildings welcoming residents home.

 

Existing pedestrian desire lines are acknowledged. An allée through the centre of the site links otherwise disconnected streets, allowing neighbours to reach local facilities. A second public path improves access to Dickson Park, which is further activated by private ground level courtyards and their entrance gates. A kitchen garden located alongside the reconstructed historic carriage loop provides opportunities for the new community to gather and celebrate.

 

With 190 apartments in buildings of different height, scale and position, residential diversity was inherent to the brief. Apartments range from compact studios to oversized penthouses to private townhouses with Scarba House, re-imagined as Morton Manor, at the development’s heart.

 

Interiors are an extension of the architecture, featuring high quality materials and carefully crafted joinery that reflects the tranquil garden setting.  Cool white tiled floors subtly suggest nearby sandy beaches and honed stone islands are muted, referencing rocks tumbled by ocean waves.

 

The outcome is a precinct enjoyed by its residents and the public alike; a contemporary, distinctive, sustainable community of multi-residential homes within a unique landscape.

 

Material Used :
1. Taubmans – Exteriro Paint – Matt White Ash Paint 
2. Fibonacci Stone - Pavers 
3. Horiso – Sunshader Louvres – Bronze Aluminium

Crédits de projet
Civil
Architectes paysagistes
Structural
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
PaversFibonacci Stone
Sunshader Louvres – Bronze Aluminiumhoriso
Exterior Paint – Matt White Ash Paint Taubmans
Fiche technique du produit
Pavers
Sunshader Louvres – Bronze Aluminium
by horiso
Exterior Paint – Matt White Ash Paint
Featured Projects
Latest Products
News