Montjuic Apartment

Montjuic Apartment

Architecte
Roman Izquierdo Bouldstridge
Lieu
Montjuic, Barcelona, Spain | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Appartements
Adria Goula
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
FabricantsRoca
LS990Jung HQ
Sliding door railsKLEIN
Downlights - SwapArkoslight S.L.
Wood flooring – Fin floor Original, Retro OakFINSA
Wood supplierGabarro

Fiche technique du produit
Fabricants
LS990
by Jung HQ
Sliding door rails
by KLEIN
Downlights - Swap
Wood flooring – Fin floor Original, Retro Oak
by FINSA
Wood supplier
by Gabarro

Montjuic Apartment

Roman Izquierdo Bouldstridge en tant que Architectes.

This project consists in an apartment renovation located in the Montjuïc district of Barcelona. A new domestic atmosphere is created through a poetic composition of white frames that diffuse natural light. This fluid space formed by a sequence of rooms harmonize with the presence of wood, light and plants.

 

The original dwelling was totally compartmentalized by rooms barely connected to each other. The first intention is to open the space, by demolishing the existent partition walls, in order to improve the incidence of natural light through the 13 meters of facade facing northeast. 

 

The project design is the result of creating a succession of 5 rooms and thresholds that enhances the visual depth of the dwelling. Each room is conceived as a perforated box of light related to the other rooms and to the exterior views. The living room, dining room, kitchen, toilet and bedroom form a unique fluid space where the different domestic activities take place. The entrance hall and a secondary bedroom are the only rooms that do not have windows facing the street.

 

These new frame-like partitions create boundaries that divide and connect the different spaces by means of an abstract language. In some way, the purpose to construct is to show what is not constructed, the opening. As Lao Tse mentioned in his bookTao Te King; Clay is molded into a vessel. It is the empty space that gives the function of a vessel. Doors and windows are chisel out to make a room. It is the empty space in the room that gives its function. Therefore, something substantial can be beneficial. While the emptiness of void is what can be utilized.”

 

With the aim of achieving a material unity, the oak wood flooring highlights the continuous horizontal plane throughout the apartment. This flooring is raised to meet the domestic needs of the users, leading to the installation of three oak boards located at different heights. These simple elements, at a height of 40-75-90 centimeters, respectively give use to a bench in the living room, a work table in the dining room and the kitchen countertop. The longitudinalwooden boards, together with the oak stained pine windows, generate a dynamic composition that promotes the act of cooking, eating, reading, sitting and making love while enjoying the urban exterior views.

Featured Projects
Latest Products
News