Minhang Riverfront Regeneration

Minhang Riverfront Regeneration

Architecte
Spark Architects
Lieu
Minhang District, Shanghai, China | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Espaces verts urbains

Passerelles

Promenades
Shine Lab

Minhang Riverfront Regeneration

Spark Architects en tant que Architectes.

SPARK is delighted to announce the completion of the Minhang Riverfront Regeneration, the initial phase of SPARK’s much wider regeneration master plan of the public space of Shanghai’s Minhang district.

photo_credit Shine Lab
Shine Lab

The Minhang Riverfront is an ambitious story of urban regeneration. A mere 24 months ago it was a decrepit overgrown riverfront faced by low grade industrial warehouses with remnants of paths, industrial and disused utilities evidence of many years of change and neglect within the district.

photo_credit Shine Lab
Shine Lab

Today it has become a vibrant mix of commercial, technology and institutional uses connected by SPARK’s urban park, an open space armature around which existing developments have been upgraded.

photo_credit Shine Lab
Shine Lab

SPARK’s proposal creates a 750 metre long recreational environment that meets the government and community’s desire for a sense of place that facilitates better pedestrian connections and promotes a more sustainable living environment.

photo_credit Shine Lab
Shine Lab

SPARK’s design concept used the single cell Diatom as a recurring motif. Diatoms are single cell algae of many beautiful forms that naturally clean water. We have abstracted the Diatom form into two- and three-dimensional objects that animate the river embankment telling the story river and environment in regeneration.

photo_credit Shine Lab
Shine Lab

The design of the riverfront includes continuous green ribbons of walking, jogging and bicycle tracks and 3 pedestrian bridges that link the residential, education and business communities together.

photo_credit Shine Lab
Shine Lab

The landscape was designed by layering four distinct zones that enhance views create and for the first time accessibility to the river. The linear zones take on an abstracted riparian form and house innovative pockets of activity with lawns, cafés, a sports park and event plaza. 

photo_credit Min Wei
Min Wei

SPARK designed a bespoke wayfinding and furniture strategy that contributes to the storytelling and accessibility of the transformed environment.

Caption
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News