Melides

Melides

Architecte
Fragmentos
Lieu
Grândola, Portugal | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Logement

Maisons privées
Lourenço Teixeira de Abreu

The patio as center and mediator

Fragmentos en tant que Architectes.

A short distance from the Atlantic Ocean, silence prevails in this rural village, the surroundings of which are characterised by an extensive pine forest and a few small, scattered buildings. On approach, the slope and the natural elements prevent any overview of the plot. In earthen tones, the transition between the construction and the landscape is harmonious, privileging tranquillity and nature.

Caption

The construction is composed of a single volume with a flat roof from which a mass is removed to form a central patio and around which the dwelling develops. The disposition and arrangement of this volume creates exterior spaces with greater privacy and interior spaces with varying relationships to the surroundings. Inside, the programme is organised from the north, from where the central patio is accessed, providing a visual relationship between the various parts of the house.

Caption

The eastern wing is composed of the social areas, enhanced by large glass planes that overlook the terrace and swimming pool. The central and western wing hosts five suites, two of which are independent and all with a strong relationship to the surrounding area.

Caption

The roof is projected to different lengths according to the solar orientation, extending the interior of the dwelling to exterior spaces covered by pergolas. Pathways formed of wooden beams lead us to the swimming pool which, designed over a natural amphitheatre, takes advantage of the sun's exposure and invites us to reflect on the visual relationship between the space and the landscape.

photo_credit Lourenço Teixeira de Abreu
Caption
photo_credit Lourenço Teixeira de Abreu
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News