Melanchthon

Melanchthon

Architecte
OIII architecten bv
Lieu
Schiebroek, Netherlands
Année du projet
2005
Catégorie
Écoles secondaires
Rob 't Hart, Rotterdam

Melanchthon

OIII architecten bv en tant que Architectes.

The new building for the first form students form replaces a former auditorium and changing rooms and, at the same time, adds a considerable amount of teaching space. The new building meanders gracefully alongside the characteristic existing main building and is thereby connected with the atrium, the auditorium and the biology, physics and chemistry classrooms floor. For the first form students, the new building has a separate schoolyard, a separate entrance and own canteen. A number of classrooms have sliding walls and there are various study spaces and workplaces which increase the flexibility.


The core issues in this project were a healthy indoor climate, appealing architecture and a prime integration with the green surroundings of the complex. Due to the integral design process (a design team with all advisory disciplines represented), an optimal price-quality relationship was realised. The heating is provided by underfloor heating and a hot water pump with the possibility of also providing cooling. The fresh outside air is prewarmed by means of so-called radiation panels. In this way energy is saved on the one hand and on the other hand, a healthy indoor climate is realised. There is an optimal relationship between indoors and outdoors; the generous amount of daylight entering reduces the use of artificial lighting and promotes a pleasant learning environment. The contemporary feel, which is partly achieved thanks to the clear violet-blue glass facade and slender "golden" frames, transforms the school into a distinctive and inviting place.

Featured Projects
Latest Products
News