Mehr Project
AraAliabadi, ArashAliabadi

Mehr Project

Ara Aliabadi - Arash Aliabadi en tant que Architectes.

To clarify the guidelines,the project is a residential apartment not so huge including four residential floors and a parking area on the lowest floor. The project site is located in an alley approximately in the middle of Ghasrodasht St.  Shiraz,Iran. The primary intention of the project was to construct a private residential area for employer himself rather than making financial profit. This, in fact, implied that we would not have been faced with a project solely with a business target on the horizon.

photo_credit AraAliabadi, ArashAliabadi
AraAliabadi, ArashAliabadi

The project started in 2017 and replaced the old home of the employer who had been living in it for twenty years.We were supposed change its function from a standalone house to an apartment. The employer’s personal interest was to perfect the landscape by extendingthe green areas to the stony entrance wall that has created fluidity for every space of the yard and various views for each house from different angles as the maximum opening areas have caused a unique ambience anda perfect visual connection to the designed landscape.

photo_credit AraAliabadi, ArashAliabadi
AraAliabadi, ArashAliabadi

Moreover, different types of plan in the façade of the building and the influence of inner spaces cause geometric variety in the outer cortex of the building.This variety with different types of opening could fade away the arbitrary line of the floors in the façade and create an integrated elevation. Therefore, south façade has been designed to integratethe external view and internal residential character. 

photo_credit AraAliabadi, ArashAliabadi
AraAliabadi, ArashAliabadi

As the south sunlight is the best light, we have made sure to seek for the maximum light and air circulation.To create an impressive elevation, window’s depth and wood louver shutters have changed the façade from 2D into 3D.in this regard, the contrast and the distinctive materialsadjacent to the windows shed light on these items for the viewers.

Caption
Caption
Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News