Me Kwa Mooks Net-Zero

Me Kwa Mooks Net-Zero

Architecte
Shed Architecture & Design
Lieu
Seattle, WA, United States | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Maisons privées
Tony Kim
Fiche technique du produit

Me Kwa Mooks Net-Zero

Shed Architecture & Design en tant que Architectes.

Located on a steeply sloped, triangular lot adjacent to Me-Kwa-Mooks Park, this home framed territorial views over Puget Sound–but suffered from several ill-conceived additions and remodels. The clients, former circus performers with an adventurous spirit, hired Seattle-based SHED Architecture & Design to create a coherent and hyper-efficient hillside home. The design improved access to the home, connecting better to views of the greenbelt and Puget Sound, improving interior flow and putting the home on track to achieve net-zero energy efficiency. 

Both clients have lived in Japan, and enjoy both traditional and contemporary design elements from the concept of the tea room to Studio Ghibli to contemporary Japanese architecture. They sought a balance of old and new, crafted and minimal. Both had been professional circus performers, bearing an affinity for open, dynamic spaces. While the existing house contained the rooms they needed, the space was fragmented, compromised by successive remodels and not taking sufficient advantage of their surroundings. 

The design solution coalesced around the idea of the “big top”, the main tent of a circus. The solution was informed by designing around the central hearth and by reducing the jumbled exterior form of the house into two integrally linked volumes. Figuratively, the centrally located hearth served as the mast that pushed up a gable roof tent to create a large lofted space. Taking the analogy further, this tent sheltered three rings of program–dining room, living room and music room–under one big roof. Each space was organized around the hearth and corner windows that opened them to their immediate surroundings. The master suite sits in the upper atmosphere of the big top. In the office loft, one sits looking down over the three rings below and out to the forest and sea, the orange flue of the hearth expressed as the mast supporting the tent. Down the hall is a Japanese-inspired bedroom replete with tatami nook and Japanese soaking tub. Life as a three ring circus! 

On the exterior, the form of the house was distilled down into two intersecting forms–a metal volume and a wood volume. The intersection of the two occurs around the central hearth of the big top whose orange flue pins the two disparate forms together. Where they meet, metal-clad walls are pushed up to support the roof. A large, west-facing deck further stitches the wood and metal forms together, providing a social space to take in territorial views and connection to terraced gardens facing the forested park at the rear of the house.

A particular design challenge was posed by the entry sequence. Once a path without structure or clear organization, the entry was redeveloped as a sequence of interconnected spaces that brings a visitor form the street to the main level clearly, and with moments of movement and rest. At the street, an orange steel plate defines the first landing and start of the journey up the circular stair. At the top of the stair, one pauses before the next sequence of steps that arrive at a covered exterior bench where one can rest and enjoy the view. To create a sense of arrival within the home, a genkan (a traditional Japanese entry area) was located inside the front door with a bench and closet, with a clear view of the stair ascending to the main level of the house. 

The house was also difficult to access–the driveway was steep and lacked turnaround space, and prompted visitors to climb a street-side circular stair to arrive at the entry door. The combination of the grade and triangular shape of the lot made changing the footprint impractical. Within the constraints of the site, the parking area was enlarged by removing raised planting beds, an exterior stair and increasing surface area with several shoring piles. The closed garage was converted to an open carport, providing more flexibility for maneuvering cars in the turnaround. 

Working within the restraints of both the steeply sloped lot and the existing envelope, SHED was able to deliver an anchored modern home with intuitive flow, connected to its surroundings. Optimizing  the envelope and internal efficiency to create a net-zero home, the team showed off SHED’s ability to intersect conscious energy use with beautiful design. 

Featured Projects
Latest Products
News