MDC next door in Prenzlauer Berg

MDC next door in Prenzlauer Berg

Architecte
Gonzalez Haase AAS
Lieu
Prenzlauer Berg, Berlin, Germany | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Magasins

Salles d'exposition
Mirko Zander
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
SocketsJung HQ
FaucetsHansgrohe SE
SinksDuravit
Tiles Bisazza
Wall PaintingFarrow & Ball
lightingLTS Light

Fiche technique du produit
Sockets
by Jung HQ
Faucets
Sinks
by Duravit
Tiles
by Bisazza
Wall Painting
lighting

Gonzalez Haase introduces a bright new interior to MDC next door

Gonzalez Haase AAS en tant que Architectes.

After opening the MDC cosmetic and institute for cosmetic treatments MDC cure, Melanie Dal Canton has commissioned Gonzalez Haase AAS to continue their cooperation and design the third venture, MDC next door in the neighbourhood surrounding the Wasserturm in Berlin’s Prenzlauer Berg. The MDC next door beauty and concept store is designed as a cabinet of curiosities for everyday objects, boasting a cheerful display of thoughtfully curated items and inhouse collaborations.

photo_credit Mirko Zander
Mirko Zander
photo_credit Mirko Zander
Mirko Zander

For the new venue, the need for beauty and lightness in domestic objects became abundantly clear. This same lightness is what was sought by the architects, responsible for the design of all three of Dal Canton’s businesses, in approaching the complete renovation of the next-door store. “Sunlight was the key for our design. Using mirrors and transparent overlays, we wanted to enhance the natural light and mimic its radiance wherever possible. When it comes to the overall structure, it all starts with the state of the premise at the start of the project. At MDC cosmetic, at MDC cure and now also at MDC next door, it was the existing rooms that significantly influenced our design – the ceiling height, the layout of the stairs and entryway, the naturally available light, all of this ultimately has a significant impact on our idea for their design. Then we tear down everything that exists to expose the structures. We go to work like sculptors.”- Judith Haase

photo_credit Mirko Zander
Mirko Zander
photo_credit Mirko Zander
Mirko Zander

At MDC next door, a natural light axis is created by a diagonal wall that connects the front and back windows, underscoring the deep length of the space. Yellow vertical mirrors and rosecoloured mirror sequences, set at eye level, extend the space through the reflection of sunlight, in emblematic tones for natural connection. Each freestanding furniture element in the space is lacquered in a poppy green, set against the black monochrome flooring to enhance the store’s playful colour code. Drawing inspiration from Gordon Matta-Clark’s sculptural “building cuts”, the architects explore the limits of architecture with circular elements throughout the space in various scales and material. A black cut-out at the register, round overlapping mirrors but most apparent in the twenty-four stainless steel polished light shades installed in a lively progression on the store’s ceiling.

Featured Projects
Latest Products
News