Mas d’Enric Penitentiary

Mas d’Enric Penitentiary

Architecte
AiB estudi d'arquitectes

Estudi PSP Arquitectura
Lieu
El Catllar, Tarragona, Catalonia, Spain | View Map
Année du projet
2012
Catégorie
Prisons
Jose Hevia

Mas d’Enric Penitentiary

AiB estudi d'arquitectes en tant que Architectes.

I. The prison is an uncomfortable institution and its architecture is often subjugated to technocratic criteria.This servility forces the prison out of the socio cultural realm where it belongs, thus erasing it from public discourse.The invisibility of the penitentiary as an institution demonstrates an unresolved contradiction underlying contemporary society. We intend to explore this contradiction through architecture.

 

A prison must respond to the demand for confinement (discipline) and reinsertion (freedom) at the same time.Within this complex framework, architecture can make use of its ability to synthetically articulate problems that seem contradictory to become an active agent in resolving the paradox of the contemporary penitentiary.

 

Based on our experience with the Mas d’Enric penitentiary, we claim the prison as an object of critical design and we reclaim architecture’s role in multiplying possibilities as opposed to limiting them.

 

II. Given very strict programmatic requirements, a series of decisions forges a link between the utilitarian and the conceptual: the construction of an appropriable, non-oppressive environment; the introduction of a maximum number of vectors of exteriority; and the  generation of open space that is central both formally and conceptually.

 

Three keys aspects permeate the entire design process and serve as the conceptual horizons that articulate the project:

-  Totality: Tackling the problem of designing a total environment.

- Vibration: Introducing spatial and perceptual diversity

- Openness: Celebrating openness in the heart of detention.

 

III. Both typological and topological design strategies are central to the Mas d’Enric Penitentiary project.

 

Typologically, we aimed to move beyond conventional prison architecture by creating a revised mat-building: the prison is extensive in plan and low to the ground. Contiguity eliminates residual spaces between buildings. It also allows for organizational flexibility while generating exterior spaces in the form of courtyards on different scales.

 

Topologically, we propose a topographical adaptation that allows for a gentle integration with the terrain. It creates spatial variety while allowing for the absence of any kind of interior fencing. Distant views of the mountains are made possible by an articulation of the ground level. Views of the adjacent woodlands improve conditions in both the cells and the courtyards.

 

The continuity of the roof works on both a typological and topological level, creating morphological unity for the building and establishing relationships with the large scale of the landscape.The confinement required by the program is not monumentalized; on the contrary, the prison’s architecture faces up to the, perhaps impossible, challenge of creating a genuine home and hearth.

Crédits de projet
Structural Engineering
Mechanical, Electrical and Plumbing
Security Installations
Ingénieurs
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Window SystemJansen
Fiche technique du produit
Window System
by Jansen
Featured Projects
Latest Products
News