Maria & José House

Sergio Sampaio Arquitetura Planejamento en tant que Architectes.

The lot has 3.200m2, with 60 meters of front, with a difference of 8.00 m from one side to the other. Due to customers' demands, an elderly couple with 4 children, the building would have to be eminently single storey and with all the accessibility standards observed (ramp, elevator, accessibility bars in bathrooms, etc).


The main functions of the house - social, leisure and intimate - are distributed in a single prismatic volume that fits subtly to the terrain, without touching directly on the ground, through metallic pillars. The service and garage sectors are located below the main volume occupying the emptiness coming from the natural unevenness of the terrain.


At the same time as the façades of the volume presents itself as a "closed box" to its surroundings, inside there is a large patio that makes the visual integration of the interiors of the house and allows the entrance of a lot of light to the internal environments.


The large pool in reinforced concrete extends into the main volume of the house as a strategy to integrate leisure activities into the social life of the house.


SUSTAINABILITY

The project employs industrialized "dry" construction systems - CLT panels and metal structure - resulting in a cleaner and more streamlined plot, rainwater reservoirs were implanted through cisterns and water mirror for reuse for irrigation of the gardens.


For thermal comfort, cross ventilation systems were used, suspension of the house volume in relation to soil moisture, special laminated glass with heat refraction, insolation control by brise soleil, balconies and sliding panels, partitions and roofs with thermo- Acoustics and heating of the hydraulic installations by solar panels on the roof.


Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
FabricantsCROSSLAM
FabricantsSuprema
Fiche technique du produit
Fabricants
Fabricants
by Suprema
Featured Projects
Latest Products
News