LULU

LULU

Architecte
DC.AD
Lieu
Lisbon, Portugal | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Restaurants
Francisco Nogueira

LULU

DC.AD en tant que Architectes.

LULU is a bar and restaurant project with approximate- ly 170m2, inserted on the ground floor of an early nine- teen-century building, located in the Santos parish, in Lisbon.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

The functional program includes a bar area, with seating and service counters; a customer area, with seating and a dance area; customer sanitary facilities; and technical areas with restricted access, such as the kitchen, pantry, and storage.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

The initial idea of the proposal was to insert the techni- cal program in the secondary areas of the space, without natural light and close to the existing patios, in order to enable the installation of the technical equipment for air conditioning and ventilation. As regards the positioning of the bar, was considered a solution facing the entrance, which faces directly onto the restaurant’s main façade, serving both as a waiting and customer service area.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

Through this arrangement, the “core” of the space, which is large and with a generous ceiling height, remained free for the use of customers. Given the geometry of the lot itself, two rooms with distinct environments were creat- ed, aiming for a greater diversity of use. The first one, ad- jacent to the main façade, is characterized by the strong entry of natural light and clear visibility to the public thoroughfare since the previously opaque shutters have been replaced by shop-window type openings. A fixed L-shaped sofa was designed along the bordering walls, which combines with individual tables that can be freely grouped; next to the exterior openings, two-person ta- bles have been placed for more intimate use. For the second room, an interior one with limited natural lighting, a more relaxed environment has been created, through the positioning of a single ample sofa that, with its fluid organic design, is able to streamline the use of the space. With a central focus on a DJ table and punctu- ated by low tables and separate poufs, this room can be used freely, somewhere between a bar and a dance floor.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

The customer toilets were placed in the annexed volume, adjacent to the western façade of the building, and these can be accessed via a flight of internal stairs. As far as the ambiance sought for the project, the inten- tion was to create a space inspired by the artistic period of the 1920s and specifically in an Art Deco style – as personified in the figure of the actress Louise Brooks, who gives the restaurant its name. We tried to develop a new interpretation of the aesthetic characteristics of this movement, through exhaustive attention to details and the careful selection of the textures, colors, and fin- ishes. The geometric patterns of the natural stone floor, the rhythmic lacquered wooden slats, or the multifacet- ed surfaces in colored mirrors add various dimensions of graphic, luminous, and sensorial intensity. Softened by the introduction of vegetation or intensified by the rhyth- mic harshness of colored neon lights, the decoration has played an essential role in the balance of the general am- biance of the space, which was intended to be somewhat nostalgic but simultaneously up-to-date.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

The color palette – pink, dark green, and white – was based on the colors of the main façade, creating a strong visual connection between the interior and the exterior. The use of each of these colors was also measured, cre- ating various moments in which a certain color is predom- inant, thereby marking the function of each space. There is also meticulous artificial lighting which, through a con- trol system, provides for changes between various sce- narios and, consequently, a total alteration of the space throughout the day and night, resulting in an exuberant, enveloping, and specific atmosphere for each use.

Caption
Caption

Material Used :
1. Chairs - Branca Lisboa - Ria Chair
2. General Lighting - Miragem - iluminação arquitectural
3. Suspended Lamps - Masquespacio - Wink Houtique
4. Sofas and Custom made furniture - BOTACA

Crédits de projet
designers, Wink Houtique lamp
Architectes
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct name
chairsBranca Lisboa
Sofas and Custom made furnitureBOTACA
General LightingMiragem - iluminação arquitectural
Fiche technique du produit
Sofas and Custom made furniture
by BOTACA
Featured Projects
Latest Products
News