Link Bridge House

Link Bridge House

Architecte
kitayama k architects
Lieu
Eaglemont VIC, Australia | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Maisons privées
Derek Swalwell
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
LightingAbout Space Lighting
RUMER 5
LORTRACK
Ceramics, tilesClassic Ceramics
Open Air Grey
SORRENTO
TilesRiver Tiles
RELOJ CEMENT TILE
Wash BasinTurner Hastings
Birmingham 63 X 49
Wash BasinCORIAN® Design
Facade CladdingAtkar

Fiche technique du produit
Lighting
LORTRACK, RUMER 5 by About Space Lighting
Ceramics, tiles
SORRENTO, Open Air Grey by Classic Ceramics
Tiles
RELOJ CEMENT TILE by River Tiles
Wash Basin
Birmingham 63 X 49 by Turner Hastings
Wash Basin
Facade Cladding
by Atkar

Link Bridge House

kitayama k architects en tant que Architectes.

The client first approached us with a brief for an extension to their existing house, with a specific need of multi-generational living, the importance of cohesive family life is very much at the heart of this project. 

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

The spatial planning of the design integrates a separate living zone for each of the three generations that is distinct, and not too distant connection to one another.

As the exterior of the existing house retained its original form with simple touch ups, the interiors were renovated with improved lighting and space usage to accommodate the living needs of elder generation. It steps directly into the open living zone for all to gather, which is at the heart of the extension. 

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

The zone for all contains the new kitchen, dining and living space. Leading to upstairs of the extension is an extra wide feature stairway landing first at the client’s study nook, where quiet reading can take place and still stay connected to the rest of the family activities as it overlooks the double volume living space at ground. Upstairs is also where you find the private quarters for the second and third generation of the house inhabitants. Separation is crucial part of spatial planning during design, but so is staying connected.  The link-bridge from the Client’s zone to the next zone encourages independence for the younger generation, but also provides direct access for assistance when needed.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

Externally the extension is designed to blend into the streetscape and neighbourhood. The extension takes advantage of the upward sloping site to maximize the volume usage. It is a simple boxed form inserted at the rear of the existing house, hidden from the street front and hugs onto the ascending landscape, starting as a two-storey extension where it connects to the original house, and becomes a single-storey structure at the rear of the site.

This also provides an ease of access to the deck at rear of the exiting house and the small orchard planted in the newly landscaped garden, all of which encourages more outdoor living activities.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

The design of the interior is similarly kept simple with muted colour finish. Using cost effective products and finishes to give focus in the living space for all.  Double height windows were used to elevate the high ceiling, to bring in an abundant of natural light and connecting to the outdoor landscape.  The link-bridge, functions both as a sculptural piece and as access, it divides up the double volume space and is cladded with timber battens to bring warmth to the central family space.  Similar timber batten feature is likewise used in the original house as a marriage of the past and the present.  Comfort and sustainable living are a priority with high level insulations, heated floor slabs and solar panels installed, the future is well covered.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

Tranquillity emanates throughout the simplicity form of the extension, yet the dramatic features in the living space encourages family gatherings.  The finished building accomplishes the client’s brief by providing individual zoning for each generation, as well as a central space where they can spend time together.

photo_credit Kitayama k architects
Kitayama k architects
photo_credit Kitayama k architects
Kitayama k architects
Crédits de projet
Featured Projects
Latest Products
News