Límit House
Andres Arias

Límit House

Atheleia Arquitectura en tant que Architectes.

The house is located in the north of Catalonia, amongthe gentle valleys of the first elevations of the hills between the regions ofPla de l'Estany and Gironès. The housesits on the edgebetween the hill and the valley with views over a cool and deep ground, surrounded by pine trees and holm oaks.

photo_credit Andres Arias
Andres Arias
photo_credit Obra Salvador Tarradas
Obra Salvador Tarradas

The property has a steep slope between the entrance, on the south side, and the bottom of the plot, on the north side.The composition of the house arises from a series of parallel walls that enhance the visual connections between the North and the South, bounded by the hill and the valley, between the two gardens of the residence. These parallel walls offers privacy with respect to neighboring houses and fold to form the service spaces to generatea greater privacy from the street. At the same time,these wallsare conceived as an element integrated into the landscapelocated on a level below the tops of the pines.This structure materializes in concrete of an earthy color with a vertical jointed formwork that dialogues with the surrounding trees. The parallel organization of the walls intersects with a diagonal axis that arises from the orography of the location, creating the shape of the facades and the flow of the interior.

photo_credit Andres Arias
Andres Arias
photo_credit Andres Arias
Andres Arias

The flooris divided into five parallel parts are related to each other following the geometry of the diagonal axis, generating different quality spaces both inside and outside. The first module contains the gymnasium and amenities; the second contains the living room, kitchen and dining room. The third and fourth spaces include rooms for the little ones, two bedrooms, a games room and its bathroom space. The last module contains amain bedroom, a bathroom and a dressing room for the parents, with the exterior look facing the pool space.

photo_credit Andres Arias
Andres Arias
photo_credit Andres Arias
Andres Arias

The sustainability criteria have been taken into accountduring the process of conception and construction of the house. It has beendesigned with low energy consumption and low emissions, with an aerothermal system as the source for air conditioning, integrating an air renewal system with a heat recovery unit. Other passive energy design criteria have included the use of porches to protect the openings from solar incidence and using cross vents.

Caption
Caption
Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
WindowsTechnal
Interior lightingArkos
Fiche technique du produit
Windows
by Technal
Interior lighting
by Arkos
Featured Projects
Latest Products
News