Lake Conroe Residence

Lake Conroe Residence

Architecte
NANO LLC
Lieu
Montgomery, TX, USA | View Map
Année du projet
2017
Catégorie
Maisons privées
Micahl Wycoff

Lake Conroe Residence

NANO LLC en tant que Architectes.

Working closely with the owners, the design team developed a site strategy fully integrated to the advantages and challenges of the development guidelines and site attributes to develop this unique residence within the private Bentwater Community.

photo_credit Micahl Wycoff
Micahl Wycoff

This 5,500 SF contemporary residence on Lake Conroe was designed around two primary features – the first was the development of a suspended office space within the triple height space. Stealing a maneuver from Louis Kahn, the resulting atrium platform is interpreted as a second floor (as stipulated in the development guidebook of maximum height) while delivering the spatial quality and views requested by the owners and seized upon as an opportunity by the design team.

photo_credit Micahl Wycoff
Micahl Wycoff

The second challenge was environmental. After viewing multiple possible sites, it was agreed that the selected site met all the clients’ needs except one – the view towards the lake would have the most glazing and would be facing almost dead west into the setting sun. By varying the angles of the various living spaces, some solar gain would be alleviated, while also emphasizing varying angles of vision and privacy concerns. The solution was to install high performance curtain wall and storefront systems, in combination with screening devices and insulated metal framed tubes to reduce solar and thermal gain.

photo_credit Micahl Wycoff
Micahl Wycoff

After an intensely hot summer and last year’s hurricanes, the project has performed as desired and expected, resulting in the same utility bill amount as in the spring.

photo_credit Micahl Wycoff
Micahl Wycoff

The project is further accentuated by its inclusion of a courtyard and separated public entry. Part of this was the creative interpretation of the design guideline, but also reflects a desire of the client (originally from New Orleans) to have a garden courtyard, as well as a largely “see through residence” while maintaining a level of privacy from the street level.

photo_credit Micahl Wycoff
Micahl Wycoff

To face a steel and glass wall towards western exposure in front of a lake in southern Texas is less than ideal, environmentally speaking. An extensive amount of effort and design time was spent detailing internal insulation and exterior cladding of the steel frame system to reduce conductive heating while high performance glazing, computer controlled shading devices and orientation were utilized to minimize the solar gain. But where there are challenges, so are there opportunities. The first-floor glazing folds and slides away to bring the entire lakefront and associated exterior pool and exterior kitchen into one continuous space. The installation of computer operated shading devices calculates the heat transfer and direct sunlight and raises and lowers them throughout the day to minimize heat gain.

photo_credit Micahl Wycoff
Micahl Wycoff

The glazing on the waterfront side of the living space can be folded back so that the outdoor patio and living space become one singular indoor/outdoor space. The kitchen and dining room also have folding glazing that opens to an outdoor kitchen. In addition, the master suite is located on the first floor, with a private sitting area, and private access to the patio. Materiality was simple in Texas Limestone was selected for exterior cladding in two finishes -honed and rough to provide moments of texture on large expanses.

photo_credit Micahl Wycoff
Micahl Wycoff

The definition of street front and lakefront are further emphasized in the use of the smooth and textured surfaces of the limestone as they change from street to lake. The smooth limestone surface creates a clean front entrance bounding the street and is analogous to the surrounding building, but as you move through the threshold, courtyard and out to the lake side, the stone changes to a rough texture with a smooth datum wall cutting through to the lake. Double and triple glazed metal modern windows span between the limestone walls for full views through to the lake with sun guard coating on the glazing with the structural steel framing the windows. The steel is insulated to prevent additional heat gain and thermal expansion. The stone tile floor throughout creates a feeling of oneness with all the spaces while the skylights, the glass bridge and two-story stainless-steel wine room emphasize the verticality of the space. Bamboo kitchen cabinets, and hickory stairs and cabinetry provide a warmth for the space while still maintaining the design strategy. Landscaping is architectural in its size, placement, and kind, utilizing linear rows of plantings for site definition.

Crédits de projet
Architectes
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News