La casa sulla collina // house on the hill

La casa sulla collina // house on the hill

Architecte
Officina | Abitare
Lieu
Impruneta, Metropolitan City of Florence, Italy | View Map
Année du projet
2015
Catégorie
Maisons privées
Matteo Pierattini

La casa sulla collina // house on the hill

Officina | Abitare en tant que Architectes.

In the heart of the Florentine Chianti, Officina Abitare architectural studio renovated an old abandoned farmhouse, revolutionizing the interior spaces and studying specific solutions for improving energy efficiency up to class A.

photo_credit Matteo Pierattini
Matteo Pierattini

The previously divided spaces were made communicating with each other, to create an open space, where the light coming from the large arched window pervades the entire ground floor. The wooden floors have been rebuilt using only solid wood and keeping the old chestnut beams where possible.

photo_credit Matteo Pierattini
Matteo Pierattini

The dining kitchen, the heart of the house, overlooks both the farmyard to the south and the garden to the north, becoming a junction area between the two private open spaces. Natural materials were used for the finishes of the house. Travertine for the floors, bathrooms and kitchen counter; wood for the ceilings, natural oak parquet for the bedrooms, old salvaged tiles for the window sills and natural stones for the farmyard.

photo_credit Matteo Pierattini
Matteo Pierattini

The house is heated and cooled thanks to a system of radiant floor panels combined with a VMC controlled mechanical ventilation system with heat exchange, which in addition to exchanging the air in the house, spreads the heat of the wood stove, located in the living room, to all the rooms.

photo_credit Matteo Pierattini
Matteo Pierattini

To improve the energy efficiency of the building envelope, an insulated and ventilated roof was created as well as an internal coat. Calcium silicate panels shaved with lime were used for the internal coat, a very breathable solution that fits in with the characteristics of the old massive stone walls.

photo_credit Matteo Pierattini
Matteo Pierattini

The external stone wall, which was in poor condition, was cleaned and plastered with siena-colored lime putty. Historical evidences, such as the tabernacle near the great arch, have been restored. The stone cornices of the facade were in poor condition and were replaced with hand-worked and sandblasted stone cornices, in order to make them homogeneous with the appearance of the historic facade.

photo_credit Matteo Pierattini
Matteo Pierattini

Thanks to the transformation of the project, the house has large and bright rooms, typical of a modern house; but at the same time it remains tied to tradition thanks to the recovery of traditional materials and the use of local stones, such as travertine and pietra serena.

Crédits de projet
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct name
Bathroom sinkAntonio Lupi Design S.p.A.
FabricantsCEADESIGN
Stone, travertinoPietre di Rapolano
Fiche technique du produit
Bathroom sink
Fabricants
Stone, travertino
Featured Projects
Latest Products
News