La Acuarima

La Acuarima

Architecte
Chain + Siman
Lieu
Valle de Bravo, State of Mexico, Mexico | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Restaurants
Onnis Luque

La Acuarima

Chain + Siman en tant que Architectes.

La Acuarima is a restaurant immersed in a lake located in Rancho Avándaro, Valle de Bravo. The project is elevated by a concrete platform that hovers over the body of water. Its circular design allows for an almost 360 degree view that encourages a permanent relationship between diners and the landscape.

photo_credit Onnis Luque
Onnis Luque

The main access is composed of a rectangular brick prism that creates a stark contrast with the circular shapes of the concrete platform and the wood cover. There’s also a secondary access that is diametrically opposite to the main one. Both access’s dispositions create a circulation axis.

photo_credit Onnis Luque
Onnis Luque

The architectural program consists of a main saloon with a bar at its center, a perimetral terrace, a food preparation area, a warehouse and sanitary modules. The main saloon sports a semi-interior condition, while the terrace is in direct contact with the lake and its surrounding vegetation, separated from water level only by a concrete step. The privacy and solar incidence in the restaurant can be controlled through a system of sliding black Sunbrella curtains.

photo_credit Onnis Luque
Onnis Luque

Concerning the central bar, this is the place where the structure for the cover rises. A wooden armor with steal connections and iron beams covered in wood, supports the clay block-covered reinforced concrete slab. The building’s foundation is composed of a circular concrete base.

photo_credit Onnis Luque
Onnis Luque

The finishes, both on the building materials and the furnishings, where selected in different shades of red. This creates a warm, monochromatic atmosphere that contrasts with the deep green of the surrounding landscape. Red brick was chosen for the walls; natural wood was chosen for the main structural elements and the cover; different types and shades of wood were chosen for the tables and chairs. 

photo_credit Onnis Luque
Onnis Luque

The space acquires an identity through its material properties. The use of wood and brick unify the environment and bring a sense of tranquility to it. The furnishings bring elegance and comfort. The lighting highlights the cover’s structure and the restaurant’s main access at night. The lake view consolidates an atmosphere that mimics the calmness of nature.

photo_credit Onnis Luque
Onnis Luque
Featured Projects
Latest Products
News