L2 House

L2 House

Architecte
Kaboom Architecture
Lieu
Beaurecueil, Provence, France | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Maisons privées
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

L2 House

Kaboom Architecture en tant que Architectes.

On an outstanding site, at the foot of the Sainte Victoire, was a house with serious structural issues, and not taking any advantage of the beauty of the location. As a consequence, the major part of this house has been demolished and built again at the same place, but differently. After its demolition and expansion, the house is 246m² big.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

This single storey house is perfectly compatible with every contour line of the site. The house winds around itself in order to create several inner courtyards and breaths inside the habitation.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

It is made of several volumes, all positionned in a way which enables exploded views on the outside and allows natural daylight into every corner of the house. The inside of the house is made of four levels, in order to adapt to the site in the best possible way, and to create the warmest sub-areas.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

A curved concrete ramp links the existing part of the house to the new one, along a bay window with a view on a stone wall outside the house. With the surrounding vegetation and rocks, nature penetrates the house.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

Inner courtyards are created all along the path inside the house, creating a continuity with the oustide and the immersion of the house in its natural environement. Every bedroom and bathroom has its own outside private space.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

The spacious living-room of the house opens on the west terrace (protected by a large tile roof eave) through a corner sliding bay window lounge side, and through vertical arrow slits dining-room side. At the south, an existing path is used to reach the house.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

The project is designed following a particular movement approach, that is to say the gradual discovery of the different views on the oustide and the changing levels, heights under ceiling, lights and materials inside. In the office segment, the work surface falls into line with the outside ground.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

In the master bedroom, the bathtub edge and the floor are in the continuity of the outdoor area. The house has several tile roof sections of different heights. It offers multiples openings in order to take the best benefits of the surrounding florishing nature of the site.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

Some of the walls of the house are coated with chunks of stones from the site, as well as the rebuilt stone walls outside. The already existing exterior stone walls on the site are kept and highlighted by the design of the multiple views from within the house. The floor of the house is in travertine and the internal arrangement of the house is made of ash tree.

Caption

Material Used :
1. Windows Technal - Lumeal
2. Travertine Stone (floor) 
3. Furniture in Ash Tree

Partagez ou ajoutez L2 House à vos collections
Crédits de projet
Landscape Design
Photographes
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
WindowsTechnal
Fiche technique du produit
Windows
Lumeal by Technal
Ango Home Studio
prochain projet

Ango Home Studio

Paysage résidentiel
8 Phahonyothin Road, Samsen Nai, Phaya Thai, Bangkok, Thailand - Construction terminée in 2019
Voir le projet