Kite House in Greece

Kite House in Greece

Architecte
React Architects
Lieu
Pounta, Greece | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Maisons privées
Panagiotis Voumvakis

Kite

React Architects en tant que Architectes.

The site is in the settlement of Pounta in Paros Island, with a view towards the sea and Antiparos from it’ s west side. It has a particular shape, a small slope, and it is within 120 meters from the shore.

photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis
photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis
photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis
photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis

The architects responded to the orientation of the site and it’ s polygonal form with Cycladic “gentleness”: the Π shaped plan, protective of the northern winds, the emphasis to the horizontal with the exception of the two-story volume that projects on the second floor towards the southwest, all these elements converse with a disarming simplicity with the environment. Buildings, courtyards, roofs, and the swimming pool interconnect by two “promenades” that give the feeling of a small settlement that extends on two levels.

photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis
photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis
photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis
photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis

The central courtyard acts as a nucleus, with immediate reference to the closed spaces and the environment: it is an organic part of the whole that retains both privacy and transparency. The living room and the kitchen are on the ground floor with a view towards the sea. The central bedroom is on the first floor. Four guest rooms are accommodated at the eastern side of the site, within a distance from the main house. The courtyards are situated among the living spaces and they are all adjusted to the natural slope. The fragmentation of the house into smaller volumes answers in modules that we meet at monasteries and traditional housing complexes.

photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis
photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis

The walls are made of plastered and painted brickwork, the doors and windows of painted wood. Industrial flooring is implemented indoors and outdoors. The canopies that are integrated into the buildings are painted white, and the metal pergolas with the reed canopies are painted dark gray. The landscape design is limited to the courtyards – the rest of the site is left natural.

photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis
photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis
photo_credit Panagiotis Voumvakis
Panagiotis Voumvakis

The basic idea for the landscape design of the surrounding area of the residence was the geometry and the simple architectural design lines of the building. The synthesis of plants is discreetly combined with the structural elements and characteristics of the topography. The plantings create a Mediterranean and xeriscape landscape, with a variety of textures, colors and aromas that provide the space with harmony and seasonality, enhancing the biodiversity of the region.
The interior follows the simplicity of the exterior and the furniture as well as the elements of the decoration complement the architectural members. The volumes are left intact inside and the low partition walls enhance the continuity between the outside and the inside. 

Caption
Caption
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News