Kindergarten Obukhivka

Kindergarten Obukhivka

Architecte
VALENTIROV&PARTNERS
Lieu
Київ, Ukraine | View Map
Année du projet
2018
Catégorie
Écoles primaires
Andrey Avdeenko
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
WindowsReynaers Aluminium
Flooring: cementitious pasteMapei
DoorsDIERRE
New Idra, Policolor
Flooring - linoleumTarkett
Acczent Esquisse
ceramic tilesZeus Ceramica

Fiche technique du produit
Flooring: cementitious paste
Doors
New Idra, Policolor by DIERRE
Flooring - linoleum
Acczent Esquisse by Tarkett
ceramic tiles

Kindergarten Obukhivka

VALENTIROV&PARTNERS en tant que Architectes.

The project site is located in the small village of Obukhivka near the city of Dnipro. The existing buildings is low-rise, chaotic and stylistically disparate.

photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko

The architecture of the building is designed to be a contrast to the existing context, as a kind of social experiment aimed to start a process of quality changes of the existing development.

photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko

The building has a linear planning structure, which is quite unusual for buildings of this typology.

photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko

But this is what allowed to place the premises of all 6 children's groups along the main facade, oriented to the south.

photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko

The main idea is to create a space filled with sunlight and at the same time ensure maximum connection of the interior with the surrounding landscape.

photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko

Facade tectonics are elements of sun protection, protecting the room from overheating in summer.

photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko

Due to the southern orientation, the use of solar energy is provided for reheating the premises in autumn and winter, when the sun is lower to the horizon.


Interior design is simple and functional. The main goal is to create an unpretentious background for the color and emotionally bright children's world. In our deep conviction, it is children who serve as the main compositional accents in such an environment.

photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko

The building was ordered by a local community and financed by the regional government.


Therefore, there were many bureaucratic obstacles in the realization of the plan. For the realities of Ukraine, the project was experimental, since it had a significant number of deviations from the building codes and requirements that were outdated since Soviet times.

photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko

The project team, including the representatives of the Customer, had to exert certain superfluous efforts in coordinating design solutions in various instances.


The structural basis of the building is made of monolithic reinforced concrete. Large area of stained glass with orientation to the south to maximally fill the rooms of children's cells with sunlight.

photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko

Facade tectonics are elements of sun protection, protecting the room from overheating in summer.


Due to the southern orientation, the use of solar energy is provided for reheating the premises in autumn and winter, when the sun is lower to the horizon.

photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko

In addition, solar panels on the roof provide more than half of the building's annual electricity needs.


The budget for the sale of the building was within 1000 €/m2.

photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko
photo_credit Andrey Avdeenko
Andrey Avdeenko
Crédits de projet
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Featured Projects
Latest Products
News