K-House
Piotr Krajewski

K- House

STOPROCENT Architekci en tant que Architectes.

House K is one of our projects that had waited the longest for its construction. We started working on it in 2012, yet the house has just been finished in 2021. 

photo_credit Piotr Krajewski
Piotr Krajewski

In the meantime, the project and the construction have encountered some adventures. The original concept assumed that the building would be part of a larger complex, which was intended to be a multigenerational family residence. Later the client has decided to move her house to another, much more attractive location. When we started working on the necessary adjustments to the project, the site had a virgin appearance, partly overgrown with a forest, gently sloping into the valley of a nearby river. When the house was finally completed, the neighborhood became significantly more developed and populated. 

photo_credit Piotr Krajewski
Piotr Krajewski

As requested by the client, the project was to be a modern one-story building giving the residents a feeling of being close with nature. That is the reason why the building was broken down into three smaller volumes, each with a different function.

photo_credit Piotr Krajewski
Piotr Krajewski

The volume including the garage and technical rooms was located on the street facing side of the plot. Next to it, in the separate volume the daytime zone including the kitchen, the dining room and the living room was designed. The volume with bedrooms and bathrooms can be found in the internal part of the plot facing the slope and the greenery.

photo_credit Piotr Krajewski
Piotr Krajewski

Because the client emphasized a special need for intimacy, the entrance facade has nearly no windows (except for a single narrow window meant for the cat). Even the garage door has been hidden in the wooden panels on the elevation.

photo_credit Piotr Krajewski
Piotr Krajewski

In contrast, internal elevations are mostly transparent. Large glazing connects interiors with the garden and the terraces. The corridors and the technical rooms have been additionally lit with the skylights dedicated to flat roofs. 

The building's appearance has been designed to be a combination of smooth, white surfaces of the plastered walls, slick floor-to-ceiling windows and decorative, wooden façade panels.

photo_credit Piotr Krajewski
Piotr Krajewski

The construction hasn’t been easy. An unprofessional contractor worked negligently and didn’t comply with the project. This has led to a complete shut-down of the works and a long court trial. At the same time the house was deteriorating and overgrowing with greenery. Finally, when it seemed like there was no hope left for the building, the client proved to be exceptionally determined and consistent. The building was stripped to its bare concrete structure, and carefully re-built, with great attention to detail and finishing materials. 

photo_credit Piotr Krajewski
Piotr Krajewski

House K was one of the first projects of our studio. All the troubles and complications associated with its construction were rather difficult experiences for us. That is why we really enjoy and especially appreciate this final result.

photo_credit stoprocent architekci
stoprocent architekci
photo_credit stoprocent architekci
stoprocent architekci

Read story in EnglishEspañol and Português

Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
FabricantsWienerberger
FabricantsHörmann KG Verkaufsgesellschaft
FabricantsLabra
windowsVelux
Fiche technique du produit
Fabricants
Fabricants
by Labra
windows
by Velux
Featured Projects
Latest Products
News