Junction Arts & Civic Centre

Junction Arts & Civic Centre

Architecte
Henley Halebrown
Lieu
Goole, United Kingdom | View Map
Année du projet
2009
Catégorie
Bars

Centres culturels

Théâtres

Junction Arts & Civic Centre

Henley Halebrown en tant que Architectes.

Junction combines a small arts centre – a 170-seat auditorium and performance workshop – with Goole Town Council’s offices and council chamber. The ground floor of the Centre is organized as an enfilade of spaces: auditorium, foyer, café and performance workshop. Around these, ancillary spaces are arranged in a pragmatic and contingent manner. The first floor accommodates the chamber and offices, the excess volume affording double height spaces below. A straight stair that links the ground and first floors bisects the foyer.


Junction replaces a 1980s extension to the Victorian Goole Market Hall. It was an ugly thing with a red brick base above which brown profiled metal siding was used to sheath both the walls and an asymmetrically pitched roof. Although the linear plan splayed at the southern end, an unfortunate combination of materials diminished its curious geometry. The question was could this found object be reused? From a practical perspective Henley Halebrown Rorrison could utilize the embodied energy of the substructure, ground slab and the steel portal frame. It would make economic sense. But equally it would result in continuity of type. Evidently there were similarities between this market structure and the industrial sheds that line the quays.


The design conceives of the original shed as a vessel to be part filled by a new lightweight steel and timber-framed structure, under the original portals - in effect, a building within a building. The surplus space at the southern end creates a link between Paradise Place and Market Yard and the existing Victorian Market Hall. It also provides cover for market stalls and external performance adjacent to the performance workshop. Doors - a vestigial proscenium - connect these two performance spaces. Beneath the carapace of the original shed the soffit is lined in orange netting interspersed with light tubes that daylight the space.


Junction was funded by Yorkshire Forward, East Riding of Yorkshire Council, Goole Town Council & Arts Council England.

Featured Projects
Latest Products
News