Institut National de l’Audiovisuel

Institut National de l’Audiovisuel

Architecte
h2o architectes

ID+ Ingenierie
Lieu
Bry-sur-Marne, France | View Map
Année du projet
2018
Catégorie
Universités
©S.Chalmeau non libre de droits
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Taralay Impression Compact Gerflor
Eclipse IslandRockfon
Monotop mortarSika
Plank suspensionIpso
Sprayed coating, Sonophone-1 Ruaud Industries

Fiche technique du produit
Taralay Impression Compact
Eclipse Island
by Rockfon
Monotop mortar
by Sika
Plank suspension
by Ipso
Sprayed coating, Sonophone-1

Institut National de l’Audiovisuel

h2o architectes en tant que Architectes.

The Institut National de l’Audiovisuel, installed since 1975 in Bry-sur-Marne (France), is in charge of safeguarding, valorizing and transmitting the French audiovisual and digital heritage.

photo_credit ©S.Chalmeau non libre de droits
©S.Chalmeau non libre de droits

The evolution of the technologies and their progressive digitization, which comes along with the increase of data, has created new working conditions, requiring the adaptation of the block of buildings, among which the functional reorganization of the BRY 1 building.

photo_credit ©S.Chalmeau non libre de droits
©S.Chalmeau non libre de droits

Our project seeks to develop a spatial synergy between the different directions, professions and staff members while leaning on the on the structural organization of the concrete building. The programmatic elements include: working spaces for the archivists, film sets, teaching premises, editing rooms and spaces dedicated to the maintenance department, as well as the restoration of halls, circulations and staircases.

photo_credit ©S.Chalmeau non libre de droits
©S.Chalmeau non libre de droits

The refurbishment leans on the qualities of the existing building, unveiling the concrete structure while opening some of the fillings to allow for the creation of new interior framings. For the first time, the core of the building benefits from daylight, which is highlighted by the warmth and generosity of the wooden layout and arrangement.

photo_credit ©S.Chalmeau non libre de droits
©S.Chalmeau non libre de droits

 

The light partition walls and the mobile items of furniture accentuate the flexibility of the renewed spaces. Lamps, ceilings, partition walls and furniture have been reused.

photo_credit ©S.Chalmeau non libre de droits
©S.Chalmeau non libre de droits
Caption

The construction works, made over a reduced time span and in an occupied environment, required resorting to prefabrication, matching with the constructive logic of the original building. 

Featured Projects
Latest Products
News