Idea Factory

Idea Factory

Architecte
MVRDV
Lieu
Shenzhen, Guangdong Province, China | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Usines
© Xia Zhi

MVRDV transforms disused industrial building into a “creative factory” with a green public roof in Shenzhen

MVRDV en tant que Architectes.

MVRDV has completed construction of the Idea Factory, a transformation of a former factory building in the Shenzhen urban village of Nantou that sustainably reusing and improving the building instead of demolishing and rebuilding it.The project contains a mixture of offices for the Urban Research Institute of China Vanke and offices for rent – yet despite this programme, its distinguishing features are public in nature: a stairway cuts its way through the six-storey building, leading to a rooftop with a series of “rooms” enclosed by living bamboo “walls”, offering a variety of amenities and activities. Nantou has roots as an ancient historic town but is now an urban village of Shenzhen, dwarfed by the skyscrapers that surround it.

photo_credit © Xia Zhi
© Xia Zhi

The Idea Factory is the largest project in a number of renovations proposed by Vanke, all with designs by nationally and internationally renowned architects, which aims to accelerate Nantou’s transformation into a cultural and creative hub. Rather than demolish and rebuild, the design sustainably renovates a disused factory building, maintaining a piece of Nantou’s history while also having lower embodied carbon emissions than a new building.

photo_credit © Xia Zhi
© Xia Zhi

The building’s original structure has been strengthened so that an extra floor could be added on top to maximise floor area. Meanwhile, the original façades have been removed, with the building’s concrete frame exposed and preserved to show traces of the building’s history. The new façade is set back from the edge of the structure, creating open loggias that wrap around the whole building. These allow for circulation and enable the chance encounters with colleagues that make for a dynamic creative environment.

photo_credit © Xia Zhi
© Xia Zhi

Facing a small public square on the ground floor, a protruding tube-like structure clad in wood marks the entrance to the public staircase that carves its way through the building. Inside, the staircase is clad in mirrors and festooned with bright neon signs, creating an aesthetic reminder of the early days of Shenzhen’s urbanisation.

photo_credit © Xia Zhi
© Xia Zhi

On the fourth floor, this staircase protrudes out the other side of the building – a chance to take in a view of the surrounding rooftops – before turning and continuing up to the roof. Upon exiting the staircase, visitors are greeted with a green bamboo landscape packed with amenities and activities. This is arranged to form a bamboo “maze” that divides the rooftop into different rooms, each containing a different activity: a glass box for performances and events, a variety of seating areas, a gym, a trampoline, swings, a tea house, a dining room, a dance floor, and a chess set.

photo_credit © Xia Zhi
© Xia Zhi

This roof makes the project more sustainable both ecologically and socially: the bamboo creates a cool, shaded space and supports biodiversity within a dense urban environment, while the activity rooms provide social and leisure spaces in a neighbourhood that has historically been disadvantaged. “The Idea Factory shows us the wealth of possibilities offered by buildings that some may think are ‘dilapidated’ or beyond their useful lifespan”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “Not only were we able to make use of this existing structure, we intensified its use – adding an extra floor – and wove it into the public realm of Nantou with its green and public rooftop.

photo_credit © Xia Zhi
© Xia Zhi

It shows that the ‘hyper-new’ city of Shenzhen is entering its phase of reusing and renewing old buildings and turning them into the ‘new-old’.” MVRDV designed the Idea Factory for the Shenzhen Nanshan District Bureau of Public Works and Shenzhen Vanke Development. The design was completed in collaboration with the Urban Research Institute of Vanke, vaLue Design, and the Shenzhen Bowan Architecture Design Institute.

photo_credit © Xia Zhi
© Xia Zhi
Caption
Caption
Caption
Crédits de projet
Architectes
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News