House Riedholz

House Riedholz

Architecte
Tormen Architekten AG
Lieu
Riedholz, Solothurn, Switzerland | View Map
Année du projet
2017
Catégorie
Maisons privées
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Recessed LED lighting fixture Mike India 50Nimbus Group
Mike India 50
Ceiling-mounted KWC Piatto Q RainshowerFranke Home Solutions
Recessed Shower fitting Axor Shower selectHansgrohe SE
Wall-mounted Toilet Vero whiteDuravit
Skylight Composite glazing whiteGlas Trösch AG
Wall-mounted faucet Edition 11KEUCO

Fiche technique du produit
Recessed LED lighting fixture Mike India 50
Mike India 50 by Nimbus Group
Ceiling-mounted KWC Piatto Q Rainshower
Recessed Shower fitting Axor Shower select
Wall-mounted Toilet Vero white
by Duravit
Skylight Composite glazing white
Wall-mounted faucet Edition 11
by KEUCO

House Riedholz

Tormen Architekten AG en tant que Architectes.

Located on a hillside in Kanton Solothurn the site is adjacent along the curved main road of the village. With the only access point being on the upper northwest side of the plot, it proved to be an anchor point for the main alignment of the house. The architecture and the given landscape respond to each other – ultimately forming a unity. The house was conceived as two blocks rotated relative to each other and pushed into the hillside. This organisation provided a clear routing upon entering the site and dictated the main orientation of the two blocks.

 

For a family of four the L shaped plan explores the individual vs the collective, openness vs the intimate, closed vs open. Upon entering the house, the main space is divided by a central unit and a difference in floor levels. In this unit the functional elements are incorporated and the space flows without interruptions. Leaving only the translucent staircase and kitchen island as complementing elements. Moving three steps down the family’s collective space is located. A kitchen, dining and living room with an overall height of 3.2 metres and two completely glazed facades with large sliding windows. Creating a natural transition from the inside pace into the garden and a maximum benefit from natural sunlight throughout the entire day.

 

On the first floor the private rooms and the master bathroom are all south facing. Providing a panoramic view of the Swiss Alps. The master suite gives access onto an open terrace enhancing the spatial quality. The light metal railing, purposefully separated from the roof edges outlines both floors, connecting them visually. The absence of a hand railing ensures that there are no visual intrusions on the horizontal lines of the main volumes.

 

The connecting element between the two floors should not be perceived as the stairs but more so the choice in materials. The bare concrete provides a contrast between the white and black finishes, while showing the main structural elements. The detail of the concrete shuttering emphasizes that the material is used as an organizational element throughout the entire house.

 

Material Used :

1. Regent Beleuchtungskörper AG - Recessed directional spotlight Cosmos 2 LED

2. Wesco AG - Recirculating extractor kitchen hood Bora classic

3. Nimbus Group GmbH - Recessed LED lighting fixture Mike India 50

4. Duravit AG - Wall-mounted Toilet Vero white

5. Franke Watersystems AG - Ceiling-mounted KWC Piatto Q Rainshower

6. Tece Schweiz AG - Recessed Toilet operating panel Tece 2 stainless steel

7. Keuco AG - Wall-mounted faucet Edition 11

8. Hansgrohe AG - Recessed Shower fitting Axor Showerselect

9. Glas Trösch Holding AG - Skylight Composite glazing white

10. Regent Beleuchtungskörper AG - Wall-mounted luminaire Flow LED

Featured Projects
Latest Products
News