Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Flyash BricksACC flyash
Glazing solutionsAxsys solutions
Faucets and Sanitary fixturesJaquar - Sanitaryware
General lightingRusselz lighting
Hardware fittingsStarrs

Fiche technique du produit
Flyash Bricks
Glazing solutions
Faucets and Sanitary fixtures
General lighting
Hardware fittings
by Starrs

House of Voids

Sifti Design Studio en tant que Architectes.

The House of Voids at New Amritsar Colony is nestled in an upcoming township in the city of Amritsar. The plot is narrow and deep, bounded by residential buildings on three sides while facing a beautiful park on one edge. This context challenged the possibility of opening up the interior to air and light while maintaining privacy – which became the driving force behind the layout of spaces.

 

A combination of passive design techniques have been used to make the enclosed spaces comfortable and open to the elements of nature. From the outside, the mass of the home is solid and unassuming, giving almost no hint of the vibrant interior. A four feet buffer with cut-outs along the south side has been introduced, which follow the sun-path to catch light in all the spaces. The entire mass is punctured with green spaces and courtyards, which become necessary voids allowing porosity between the interior and exterior spaces – blurring the line between the two. This, coupled with the tall clerestory windows, allow natural light to filter through both storeys. The usage of glass bricks in the bathrooms is another strategy to let light in.  

 

The materiality of the house complements the quality of light – both strive to be rich, natural and grounded. In keeping with the quiet modesty that the house assumes, an important feature was to use reclaimed wood in areas such as the living room partition and the main entrance door. What would typically be an opulent entrance, is instead a humble form of reused hardwood and plywood coming together in a restrained elegance of its own. Upon entry, the living, dining and kitchen are wrapped in minimal white tones, to mute the interior against the lush green cut-outs. The floor is highlighted by an inlaid carpet of black Chittorgarh marble for its peculiar beauty and durability. The walls are made of fly ash brick, laid in a rat-trap bond to enhance the much needed thermal barrier in a city like Amritsar. The material is left in its raw and exposed form in most areas, the tones of grey adding a natural, earthy feel to the walls. The brickwork seamlessly flows from the exterior façade to the interior spaces, bringing continuity and scale when one makes the transition.

 

Furthermore, each wall and room has been treated as a series of material planes – each plane meticulously crafted as an individual frame with its own character and aesthetic composition. These come together in a thoughtfully curated manner to experience the house by drawing the user in - frame by frame, space to space. Brick, stone, concrete and wood are juxtaposed throughout the home in different ways to create a sense of raw richness that is tactile and present. Light and proportion brings contrast to the spaces that begin to create warmth and timelessness that the family can identify with over the years.

Crédits de projet
Featured Projects
Latest Products
News