House of culture – Media Library

House of culture – Media Library

Architecte
Atelier 56S
Lieu
Saint-Pierre-de-Plesguen, Mesnil-Roc'h, France | View Map
Année du projet
2017
Catégorie
Bibliothèques
Jeremias Gonzalez

House of culture – Media Library

Atelier 56S en tant que Architectes.

The existing construction is composed of a main building, and two secondary elements on each side, both are two storeys high. All the service spaces are gathered in the main building to free the wings of the building for the four required functions. Flexibily, sobriety and respect for the existing building summarize the goals of this rehabilitation project.

photo_credit Jeremias Gonzalez
Jeremias Gonzalez
photo_credit Jeremias Gonzalez
Jeremias Gonzalez

On the ground floor, in the southern wing, a third place space is created, it is an informal space that allows interactions between the visitors of the building. To the north, a multipurpose space will host conferences, expositions and concerts. On the first floor, the media library is divided between a reading room for adults and a playing and reading room for children

photo_credit Jeremias Gonzalez
Jeremias Gonzalez
photo_credit Jeremias Gonzalez
Jeremias Gonzalez

The old stone walls are left apparent inside the library, the ground flooring is dark concrete and sometimes perforated metal for acoustic performances, above, an oak floorboards flooring offers a cosy atmosphere to all the reading areas, also, a wood fiber ceiling was chosen for acoustic comfort.

photo_credit Jeremias Gonzalez
Jeremias Gonzalez
photo_credit Jeremias Gonzalez
Jeremias Gonzalez

Material Used:
1. Facade cladding: Stone
2. Flooring: Dark concrete, perforated metal, oak floorboards flooring
3. Windows: Technal
4. Roofing: a wood fiber ceiling (interior)
5. Interior lighting: SLV
6. Organic ceiling: KNAUF

Crédits de projet
Architectes
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
WindowsTechnal
Organic ceilingKnauf
Interior lightingSLV
Fiche technique du produit
Windows
by Technal
Organic ceiling
by Knauf
Interior lighting
by SLV
Bank Barn
prochain projet

Bank Barn

Maisons privées
Woodstock, VT, USA - Construction terminée in 2019
Voir le projet