House J

House J

Architecte
Avanto Architects Ltd
Lieu
Helsinki, Finland | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Maisons privées
Kuvatoimisto Kuvio Oy

House J

Avanto Architects Ltd en tant que Architectes.

House J is situated on top of a high hill, on the edge of a single-family housing area. The architectural concept is based on the site: the building has a closed rear towards the North and East where the neighboring houses are, and it opens to the South and West, towards a natural forest. The house curves around an old pine tree, forming a lap with a sunny and sheltered courtyard. The free form and lush garden create a contrast to the rectangular building.

photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy
photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy

The height of the building is carefully fitted to the elevation of the adjacent buildings. The floors are not situated on top of each other. The cantilevered first floor creates a canopy for the entrance on the ground floor, whereas the roof of the ground floor creates a terrace skirting around the courtyard on the first floor. From the ground floor living room you have a panoramic view to the courtyard, from the first floor bedrooms you have long views over the neighborhood.

photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy
photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy

The floors are connected by an open stairway with wooden steps hanging from thin metal bars reminiscent of tree trunks in the nearby forest. The same theme of levitating wooden planks continues in the sauna room.

photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy
photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy

The concrete load bearing walls are left exposed in the interior spaces. The window frames and doors made of oak, create a warm counterpart for the concrete surfaces. The artworks on the walls add a splash of color for the interior.

photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy
photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy

During the design phase, the energy use of the building was simulated so design solutions could be optimized to save energy. The building is heated with geothermal heat and ground cooling is used for air conditioning.

photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy
photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy
photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy
photo_credit Kuvatoimisto Kuvio Oy
Kuvatoimisto Kuvio Oy

The client wished timeless architecture and well-functioning premises for a family of five. The project was designed in close co-operation with the future residents: we practically designed the house together. 

photo_credit Avanto Architects Ltd
Avanto Architects Ltd
photo_credit Avanto Architects Ltd
Avanto Architects Ltd
photo_credit Avanto Architects Ltd
Avanto Architects Ltd

 

Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Wood-glass wallsProfin Oy
Fiche technique du produit
Wood-glass walls
Featured Projects
Latest Products
News