House in melgaço

House in melgaço

Architecte
Nuno brandao costa
Lieu
Parada do Monte, Portugal | View Map
Année du projet
2016
Catégorie
Maisons privées
andré cepeda

House in melgaço

Nuno brandao costa en tant que Architectes.

The house to be extended, a very small rural stone building, formerly inhabited by a family of 11 members, fits into the rough terrain of a large plot of land in Melgaço, in the interior of Minho, in Northern Portugal.

photo_credit andré cepeda
andré cepeda

The powerful landscape and the character of the existing ruin suggested an extension to the house like a timeless construction, with no defined boundaries, but limited by the local materials.

photo_credit andré cepeda
andré cepeda

The extension to the house, which accommodates the lounge and three bedrooms, is an underground body which lets in natural light through the opening of a courtyard to the east, cut out from the land, and the west extension of the original façade: a granite wall made of stones from another local building since demolished.

photo_credit andré cepeda
andré cepeda

The small house contains the dining and cooking areas on two floors, connected by an interior staircase against the north façade.

photo_credit arménio teixeira
arménio teixeira

To complete domestic life, three small bodies are built which are independent of the main construction in terms of volume: To the east, a concrete canopy for car parking and protection and to store firewood, and a glazed body for a small kitchen garden, and to the west a swimming pool, enclosed by a dressed stone wall to accommodate the tank.

photo_credit arménio teixeira
arménio teixeira

The house has two distinct sides in shape and function:

To the east, the organic arrangement of the bodies and walls built into the terrain, and their routine function, confer a homely informality on the construction.

photo_credit arménio teixeira
arménio teixeira

To the west, the relationship between the façades and the swimming pool tank creates an organic setting which eludes the period of each building and stabilises the relationship between the house and the landscape.

Caption
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News