House for a Graphic Designer

House for a Graphic Designer

Architecte
SET Architects
Lieu
Rome, Italy | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Maisons privées
Studio Daido

House for a Graphic Designer

SET Architects en tant que Architectes.

SET Architects completes the renovation project of a small apartment for a graphic designer, in the heart of Testaccio district in Rome. The 55 square meters’ apartment is located within the social housing complex, designed by Plinio Marconi in 1929 in the Testaccio district in Rome. The requests of the client, a young Graphic Designer, were to conceive a flexible and reconfigurable space starting from a limited budget.

photo_credit Studio Daido
Studio Daido

Despite the small size of the apartment, the client needed a home that could allow the diversified use of the rooms according to the needs in constant transformation. The project idea was to conceive the intervention around a central core, ensuring maximum freedom in configuring the spaces around it. The central core was created by opening two full-height passages on the existing walls, transforming the spatial conformation of the apartment with a simple intervention.

photo_credit Studio Daido
Studio Daido

The use of full-height pivot doors made it possible to divide the space into separate rooms but at the same time, once opened, to generate a fluid sequence of freely accessible and connected rooms. The central core contains on one side the alcove that hosts the master bedroom with a window, while on the opposite blind side, there is a built-in wardrobe. The color choices focused on the use of a few materials, highlighting their natural characteristics. In particular, the “Graniglia” floor is the protagonist of the space: The grain and the amaranth red color were created ad hoc by specialized craftsmen on the basis of specific design indications.

photo_credit Studio Daido
Studio Daido

The color of the floor was chosen to combine a natural material such as wood, specifically the brushed ash, used for the pivot doors. The kitchen has been custom made in stainless steel and is designed to be the protagonist of the living area. It looks like a low monolithic block to be perceived as a pure and abstract volume.

photo_credit Studio Daido
Studio Daido

Finally, for the bedroom it was decided to adopt an alcove solution, of intimate and contained dimensions, to dedicate the maximum size to the rest of the rooms. This project, despite small in size, is the result of careful work on minimum spaces and a virtuous process of collaboration with the client, the general contractor and the specialised workers involved.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News