House and Office in Hofu

House and Office in Hofu

Architecte
Tato Architects
Lieu
Hofu, Yamaguchi, Japan | View Map
Année du projet
2018
Catégorie
Bureaux

Maisons privées
Shinkenchiku sha

House and Office in Hofu

Tato Architects en tant que Architectes.

“House and Office in Hofu” is a renovation project of a 40-year-old building. The steel-frame structured building was remodeled to include various spaces such as living, office, warehouse, shop and more.

 

The client for this project is the owner of a brewery founded in 1865. Apart from the traditional products soy and miso, the company also work on developing new products using the old techniques refined through the brewery’s history.

While the brewing is located elsewhere, the client wanted to create a place with a cleaner atmosphere for other parts of the business; such as office space, shop and storage space for nationwide distribution of the products. Fortunately, the building for this renovation project was large, so it was possible to create both House and Business within the frame of the existing architecture.

 

Wanting to bring a part of the brewery’s history into the project, the outer walls was clad in wood, from old miso barrels, disassembled by the client. The charred wood refers both to the brand image but also to its surroundings.


The roof and main structure of the building was kept intact and a plan element was inserted into the open space, rotated 45 degrees against the existing buildings grid. The idea of twisting the spaces 45 degrees is to create a more ambiguous feel between the old and new architecture. It also creates diverse spaces under the eaves and courtyards, like wedged pieces of land between square fields.

 

Due to the mixed-use nature of this building, an unspecified number of people enter and leave daily.

 

Therefore, we choose to place the buildings functions so that they gradually become more private. The warehouse and shop is located to the north facing the road, the office and prototyping room for product development is placed in the center, and furthest back to the south is the client’s residence.

 

Looking from one room, the layers of glass doors and walls create depth and gradation, blurring the boundaries between spaces.

Featured Projects
Latest Products
News