House 1101

House 1101

Architecte
HARQUITECTES
Lieu
Sant Cugat del Vallès, Spain | View Map
Année du projet
2013
Catégorie
Maisons privées
© Adrià Goula
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
FabricantsFlos
BrickCerfasa Ceramiques Farreny S.A.
exterior wooden carpentryFusteries ROI
facade insulatingGutex
PoolPiscines DOME
floor heating systemSchutz Iberica

Fiche technique du produit
Fabricants
AIM, Arco by Flos
exterior wooden carpentry
facade insulating
by Gutex
Pool
floor heating system

House 1101

HARQUITECTES en tant que Architectes.

Not so many jobs begin like this one, with an owners' list of wishes and hopes for their newhome. A list much closer to the principles and values architects usually work with, often secretly,than the ordinary expectations of those couples facing this unknown challenge. Lists always fullof good intentions but often incomplete. This was the start, loaded with responsibility, yet anexcellent start.


The plot, located in a residential area of Sant Cugat, near Barcelona, had enough goodattributes to become the project main line. One of the main goals was to achieve a close andessential relationship between the house and the garden in such a way that they both becamethe extension of each other. All that, without falling into the unavoidable, often out of proportion,and so recurrent large glazed panels: they wanted walls, and we also did. A house with walls ina garden for an art collectors couple.


For those reasons, from the right beginning, the proposal searches the balance between placingthe maximum number of rooms on the ground floor yet keeping the garden free from masonrywork volumes. This idea is developed through a volumetric composition shaped in three boxesspread throughout the garden, almost aligned and located in the plot northern side creating awide outer zone facing south. The first box, to the east, houses the children's area with threesingle bedrooms upstairs and a playroom on the ground floor. The second one, in the centre, accommodates the main room: the kitchen, a nearly 30square metre and 4metre high roomdominated by a large fireplace. The third box, to the west, contains the parents’ zone, with thebedroom at the garden level and a high ceiling studio on the first floor.


The spaces created between the three boxes are covered sheltering two different environments,open to the garden in north-south direction and can be closed with big folding windows. Thesespaces offer a very different atmosphere, much more related to the garden area than to thehouse. The first of these interstitial ambiences, between the children's area and the kitchen,serves as entrance hall. The second one, bigger, between the parents’ zone and the kitchen, isthe living room but not a conventional one: a green house during winter and a fresh porch insummer.


The residence is all circled by the garden, the most part of it facing south. The corner (west),sharp-shaped, gathers the kitchen garden and a pond to bath in. In the north, the distancebetween the green fence and the house varies between 5 and 6metres and increases up to9metres at the uncovered car parking place. This space is connected through a 3metres widepath, parallel to the east fence, with the main southern garden. The interstitial spaces of thehouse (entrance hall and living room) become connecting porches between the front and backgardens.


About volumes, the house is composed of three brick masonry cubes of different heights setparallel to the back street. Although having several dimension windows that depend on theirfunction, the cubes are predominantly massive. Besides, the interstitial areas between cubes,covered by a concrete slab and framed by folding wooden glass doors, are essentially ethereal.Actually, the space becomes an open porch when windows are folded back.


According to its materiality, the house is built on double face brick load-bearing walls, using redmasonry for the outer face while white painted inside; wooden window and door frames withtraditional outer roller blinds as sunscreen when required.


The house is conditioned with a geothermal heat pump and an under floor heating system thatslightly refreshes the house during summer, avoiding an air conditioned system to dehumidify.

Featured Projects
Latest Products
News