Hidden Valley Desert House

Hidden Valley Desert House

Architecte
Wendell Burnette Architects
Lieu
Cave Creek, Arizona, USA | View Map
Année du projet
2018
Catégorie
Maisons privées
Bill Timmerman
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Guhl chair provider - Fiber cement design rangeSwisspearl - Building envelopes and living spaces
FabricantsArdex GmbH
FabricantsFleetwood Windows & Doors
FabricantsGaggenau BSH
FabricantsRichlite

Fiche technique du produit
Guhl chair provider - Fiber cement design range
Fabricants
Fabricants
Fabricants

Hidden Valley Desert House

Wendell Burnette Architects en tant que Interior Design.

The Hidden Valley Desert House is a “long pavilion for living” composed of a canopy hovering above a plinth.


The south-facing house is precisely sited in the middle of a saguaro-studded knoll just high enough to obtain distant views south to the west Phoenix Valley floor, the Valley’s mountain ranges to the south / southeast, as well as reverse sunsets on the more proximate Continental Mountain to the east. The threshold to this dominant eastern view is a unique confluence of ecology; a teddy bear cholla field growing out of a prominent outcrop of pinkish-red shale stone which is found running along the entire eastern edge of the site. The geology of this rarefied site condition is extended westward into a simple ground-based plinth at an elevation of 2450 feet roughly following the east to west contours of the site.


Hovering above the plinth is a large shade canopy that embodies the necessary sustenance for this shelter as a home. The thickened canopy will harvest the majority of the energy and some of the water needed for this close to net zero house, as well as housing all mechanicals. The expansive canopy is supported by a dispersed core of mass forms that minimize glass to wall percentage (35/65% respectively) while framing focused views for a range of indoor/outdoor programs north, south, east, and west. The west end/lower level of the plinth is inhabited as a thick cave, while the main level/top of the plinth is open in all directions and, at times, has no discernible distinctions between inside and outside. This plinth level is lived upon as one contiguous space under one continuous canopy that connects the 2000 SF indoor programmed space with 1000 SF of fully programmed/fully shaded outdoor space.


The materiality of the plinth is a hybrid economic construction of stepped local concrete masonry walls and an integrally colored concrete deck/slab rendered monolithic w/ a Verati-like plaster as required. The deep mill finish stainless steel canopy fascia screens the photovoltaic solar panels beyond while mirroring the landscape and sky. The underside of the canopy inside and outside is a black theatrical fabric scrim that creates a continuous feeling of deep soft shade while subtly screening the conventional gang-nail wood truss roof structure and black-fabric-faced R-38 sound/thermal batt insulation above. The central and dispersed cores are finished w/ similar “shadow reflective finishes” of cold-rolled mill finish steel, ebonized sustainable MDF (Medite), three different dark finishes of highly sustainable resin-infused paper (Richlite), as well as an integral color purple-black Wabi-Sabi stucco w/ vermiculite. The shadow cores meld with the underside of the canopy while housing a diverse range of smaller programs that free up the space within, without and between.


For our clients this house was about purging/simplifying their life and also about an indoor/outdoor house for their Birds, Koi, Rhodesian Ridgebacks and one cat and their very specific way of living.


Featured Projects
Latest Products
News